119 MW η ισχύς των φωτοβολταϊκών από αυτοπαραγωγούς στην Αλβανία

119 MW η ισχύς των φωτοβολταϊκών από αυτοπαραγωγούς στην Αλβανία

Ο αριθμός των επιχειρήσεων ή ιδιωτών που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό για την κάλυψη των αναγκών κατανάλωσης ενέργειας αυξάνεται σταδιακά στην Αλβανία.

Τα τελευταία στοιχεία που αναφέρθηκαν από αλβανικά ιδρύματα στη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας δείχνουν ότι η εγκατεστημένη ισχύς είναι 119 MW και περιλαμβάνει τουλάχιστον 1249 φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Στην τελευταία έκθεση της Γραμματείας, επισημαίνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεκινά η καθαρή τιμολόγηση.

«Το Net Fatum είναι ένας μηχανισμός τιμολόγησης που επιτρέπει στους καταναλωτές να λαμβάνουν χρηματική πίστωση που υπολογίζεται συμψηφίζοντας την αξία της ενέργειας που καταναλώνεται από το δίκτυο και την αξία της ενέργειας που εισήχθη στο δίκτυο εντός της περιόδου που λαμβάνεται υπόψη.

Το θετικό ισοζύγιο πηγαίνει στην επόμενη περίοδο που υπολογίζεται με μια συγκεκριμένη περίοδο αποζημίωσης», αναφέρεται στην έκθεση της γραμματείας ενώ εξηγείται ποια είναι η καθαρή χρέωση που θα εφαρμόσει η Αλβανία.

Η ψήφιση του νέου νόμου «Περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» έφερε μια σειρά από καινοτομίες σχετικά με τον ενεργειακό τομέα και μια από αυτές αφορούσε τους αυτοπαραγωγούς, οι οποίοι ζήτησαν ο συμψηφισμός να είναι ετήσιος και όχι μηνιαίος.

Σύμφωνα με αυτούς, ο μηνιαίος συμψηφισμός έκανε την επένδυση λιγότερο ελκυστική και την απόδοση της μεγαλύτερη χρονικά. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ιδιοκατανάλωσης αυξήθηκε σημαντικά ιδιαίτερα το 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έφερε τις τιμές στα χρηματιστήρια σε άγνωστα μέχρι πρότινος επίπεδα.

Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της τάσης 35 kv, αλλά και της ομάδας μέσης τάσης που σήμερα τροφοδοτούνται με μερικώς απελευθερωμένες τιμές, αύξησαν το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά ως τρόπο απόσβεσης του υψηλού κόστους που έφερε η κρίση.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτοπαραγωγή, έχει αυξήσει και τον αριθμό των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς με σκοπό τη διαπραγμάτευση.

Στο υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας παρουσιάζονται συνεχώς έργα φωτοβολταϊκών σταθμών, ενώ αρκετές δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε διάφορα στάδια των διαδικασιών, αλλά και της υλοποίησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου