Αλβανία: Διπλάσια η αύξηση της μη αμοιβόμενης απασχόλησης συγκριτικά με τη μισθωτή

Αλβανία: Διπλάσια η αύξηση της μη αμοιβόμενης απασχόλησης συγκριτικά με τη μισθωτή

Οι δείκτες απασχόλησης βελτιώθηκαν τον περασμένο χρόνο στην Αλβανία, αλλά τα λεπτομερή στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι η απλήρωτη απασχόληση στην οικογενειακή επιχείρηση έχει διευρυνθεί πολύ περισσότερο από την αμειβόμενη.

Στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, που μετρά τον επίσημο δείκτη απασχόλησης, απασχολούμενοι θεωρούνται και τα άτομα που ασχολούνται με οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά δεν αμείβονται.

Το 2022, 279.542 άτομα αναφέρθηκαν ότι απασχολούνταν στην οικογενειακή επιχείρηση χωρίς αμοιβή, ή 28 χιλιάδες άτομα περισσότερα από το 2021.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των μισθωτών έφτασε τα 610.774 άτομα το 2022 ή 12.898 άτομα περισσότερα από το 2021.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η απλήρωτη απασχόληση έχει αυξηθεί δύο φορές περισσότερο από την αμειβόμενη.

Οι απλήρωτοι αυτοαπασχολούμενοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν το 20% της συνολικής απασχόλησης και ανήκουν στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων έφτασε τις 408 χιλιάδες περίπου το 2022, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου το 68%, απασχολούνταν χωρίς αμοιβή.

Προηγούμενες αναλύσεις για την παρατυπία στην αγορά εργασίας δείχνουν υψηλά επίπεδα αδήλωτης εργασίας μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αυτοαπασχόληση χωρίς μισθούς είναι η γεωργία.

Η ανάλυση της απασχόλησης ανά ομάδα-επαγγέλματα αντικατοπτρίζει τη δομή της απασχόλησης ανά κλάδο.

Το 2022, οι ειδικευμένοι εργάτες στον τομέα της γεωργίας και του εμπορίου αποτελούν το 46,2% των απασχολουμένων και ακολουθούν οι ομάδες: «Διευθυντές, επαγγελματίες και τεχνικοί» και «Υπαλλήλοι και εργαζόμενοι πωλήσεων και υπηρεσιών» που αποτελούν το 20,4% και το 18,6% των εργαζομένων, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας για το έτος 2022, προκύπτει ότι για την ηλικιακή ομάδα 15 ετών και άνω, το 47,0% των μισθωτών απασχολούνται με μισθό, το 31,5% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (εργοδότης ή αυτοαπασχολούμενος χωρίς μισθωτούς) και το 21,5% είναι απλήρωτοι στην οικογενειακή επιχείρηση.

Σε σύγκριση με το 2021, η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 3,0%, ενώ το ποσοστό ανεργίας για την ηλικιακή ομάδα 15-74 ετών έχει μειωθεί κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες κατά το περασμένο έτος.

Περίπου το 65,0% του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών είναι απασχολούμενο, το 8,2% είναι άνεργο και το 26,8% είναι οικονομικά ανενεργό (εκτός εργατικού δυναμικού).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου