Αλβανίδα Υπουργός Παιδείας: «Δεν φταίμε εμείς που φεύγουν οι γιατροί από τη χώρα, αλλά η Ευρώπη»

Αλβανίδα Υπουργός Παιδείας: «Δεν φταίμε εμείς που φεύγουν οι γιατροί από τη χώρα, αλλά η Ευρώπη»

Μιλώντας στην Επιτροπή Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Αλβανικής Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο «Για την ειδική μεταχείριση των φοιτητών που ακολουθούν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της δεύτερης φοίτησης Γενικής Ιατρικής στα δημόσια ΑΕΙ», η υπουργός Κούσι εστίασε στους λόγους μαζικής μετανάστευσης των γιατρών από την Αλβανία.

Τονίζει ότι ο λόγος για αυτό δεν είναι η κατάρρευση του συστήματος υγείας της Αλβανίας, αλλά η ανάγκη των χωρών της ΕΕ για γιατρούς και η απελευθέρωση όλων των διαδικασιών για την πρόσληψη γιατρών που προέρχονται από άλλες χώρες.

«Τώρα, γιατί φεύγουν οι γιατροί;! Αναφέρθηκε πολλές φορές ότι οι γιατροί φεύγουν επειδή πρόκειται για κατάρρευση του συστήματος. Στην πραγματικότητα, συμφωνούμε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Ότι έχουμε προβλήματα, σίγουρα έχουμε. Στο μεταξύ, έχει γίνει πολλή δουλειά, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να κάνουμε ακόμα, σίγουρα. Αλλά ο κύριος λόγος, το είπατε μόνοι σας, είναι ότι οι χώρες της ΕΕ αναζητούν καθημερινά γιατρούς.

Έχουν απελευθερώσει όλες τις διαδικασίες για την πρόσληψη γιατρών που προέρχονται από άλλες χώρες. Ακόμη και πριν από 10 χρόνια, 15 χρόνια, πριν από 5 χρόνια, υπήρχαν γιατροί, ακόμη και πολίτες που ήθελαν να πάνε σε αυτά τα μέρη. Γιατί δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ, όσο και αν αυξήσουμε τους μισθούς ή την πρόνοια.

Όμως, σήμερα πάνε και είναι σίγουροι ότι θα τους προταθεί αμέσως δουλειά, έστω και χωρίς να ξέρουν το πτυχίο. Είπατε μόνοι σας ότι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ δεν θέλουν πλέον να σπουδάσουν ιατρική γιατί είναι δύσκολη σχολή, γιατί αναζητούν πιο εύκολα πράγματα. Άρα βρίσκονται σε κρίση.

Αυτό σίγουρα δελεάζει τους γιατρούς μας για μια καλύτερη ζωή, ένα υψηλότερο επίπεδο μισθών. Σίγουρα έχουμε αυξήσει τους μισθούς. Αλλά ο λόγος δεν είναι ότι το σύστημα απέτυχε. Το σύστημα είναι καλύτερο από αυτό που είχαμε, αλλά οι αποχωρήσεις έχουν αυξηθεί γιατί καθημερινά στις εφημερίδες των χωρών της ΕΕ βγαίνουν ανακοινώσεις, αναζητούνται υπάλληλοι στον τομέα της υγείας, στον τομέα της πληροφορικής κ.λπ.», είπε η Kushi.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου