Περιοδεία Ράμα στα Δ. Βαλκάνια στα πλαίσια της «Διαδικασίας του Βερολίνου»

Περιοδεία Ράμα στα Δ. Βαλκάνια στα πλαίσια της «Διαδικασίας του Βερολίνου»

Περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στις 6 και 7 Ιουλίου.

Την Πέμπτη ο Ράμα θα παραμείνει στα Σκόπια, ενώ θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε Πρίστινα, Ποντγκόριτσα, Βελιγράδι και Σεράγεβο. Η περιοδεία του πρωθυπουργού της Αλβανίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου και του μέλλοντος των «Ανοιχτών Βαλκανίων». Αυτή η πρωτοβουλία του Ράμα έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου δήλωσε ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» εκπλήρωσαν την αποστολή τους και η Διαδικασία του Βερολίνου πρέπει να συνεχιστεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σε αυτή τη δήλωση του αρχηγού του αλβανικού κράτους, ο οποίος είπε ότι «δεν πιστεύω ότι ο Ράμα το είπε αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ανοιχτά Βαλκάνια είναι μια αυτόνομη και αυτόχθονη ιδέα των ανθρώπων από τα Βαλκάνια. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημη θέση ακόμη και στις αρχές της χώρας.

Η αλβανική αντιπολίτευση στα Σκόπια εκφράζεται συνεχώς κατά των Ανοιχτών Βαλκανίων. Ακόμη και σήμερα, ο πρόεδρος του Κινήματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, δήλωσε ότι είναι καλό που ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατάλαβε ότι το Open Balkans ολοκλήρωσε την αποστολή του.

«Αν και ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η αποστολή του Open Balkans ταυτόχρονα με τη Διαδικασία του Βερολίνου. Είμαστε χαρούμενοι που και η Αλβανία εντάσσεται στη Διαδικασία του Βερολίνου και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατό, εκμεταλλευόμενοι αυτήν την πρωτοβουλία της ΕΕ, να γίνουν πλήρη μέλη με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο Μπιλάλ Κασάμι, από το κίνημα BESA.

Η Πρωτοβουλία Open Balkans υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2019 από τον Σέρβο Πρόεδρο, Aleksandar Vićic, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, και τον τότε πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία. Στόχος του Open Balkans ήταν να αυξήσει την εμπορική συνεργασία και τη συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς. Σε μια προσπάθεια υλοποίησης του στόχου της πρωτοβουλίας, οι αρχηγοί των τριών κρατών υπέγραψαν δεκάδες μνημόνια και συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου, της κυκλοφορίας αγαθών, της εκπαίδευσης και άλλων τομέων. Όμως μέχρι σήμερα καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και να δώσει ορατά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου