Η Αλβανία ξεπέρασε το Μεξικό στην παραγωγή κάνναβης για το 2021

Η Αλβανία ξεπέρασε το Μεξικό στην παραγωγή κάνναβης για το 2021

Στην πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης κάνναβης για την περίοδο 2013-2021 για πολλές χώρες του κόσμου.

Για την Αλβανία αναφέρεται για πρώτη φορά, μαζί με τις πληροφορίες για κατεστραμμένα φυτά, και ο αριθμός της παραγωγής κάνναβης, που είναι 3.601 τόνοι κάνναβης χόρτου και 2 τόνοι συμπυκνώματος κάνναβης.

Με βάση τον αριθμό των φυτών που καταστράφηκαν, που ήταν περίπου 166.000, αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο κάνναβης που παράγεται από το 2016, όταν καταστράφηκαν ρεκόρ 2,5 εκατομμυρίων ριζών κάνναβης, περίοδος που σηματοδότησε την κορύφωση της καλλιέργειας αυτού του φυτού στην Αλβανία. Ο ΟΗΕ υπολογίζει την παραγωγή έμμεσα, μέσω του αριθμού των ριζών που καταστράφηκαν.

Σε αυτά τα επίπεδα, η αναφερόμενη παραγωγή κάνναβης ξεπερνά ακόμη και το Μεξικό, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για το 2018, όταν αναφέρονται οι τελευταίες πληροφορίες, παρήγαγε 2.726 τόνους κάνναβης. Το Μαρόκο έχει το υψηλότερο επίπεδο, με πάνω από 20.000 τόνους ετησίως.

Η αγοραία αξία περίπου 3,6 χιλιάδων τόνων κάνναβης που αναφέρεται ότι παράγεται στην Αλβανία είναι περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ.

Στην έκθεση του ΟΗΕ πριν από ένα χρόνο, η Αλβανία κατατάχθηκε έβδομη στον κόσμο για την προέλευση και τη διακίνηση της κάνναβης για την περίοδο 2016-2019, (από 154 χώρες συνολικά) μετά το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, Ισπανία, Ολλανδία, Πακιστάν και Λίβανος.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά, η κάνναβη συνεχίζει να είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στον κόσμο, με εκτιμώμενους 219 εκατομμύρια χρήστες (4,3 τοις εκατό του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού) το 2021.

Η χρήση ναρκωτικών αυξάνεται και παρόλο που παγκοσμίως οι χρήστες κάνναβης είναι κατά κύριο λόγο άνδρες (περίπου 70 τοις εκατό), το χάσμα μεταξύ των φύλων μειώνεται σε ορισμένες υποπεριοχές. Οι γυναίκες αποτελούν το 42 τοις εκατό των χρηστών κάνναβης στη Βόρεια Αμερική.

Νομιμοποίηση στην Αλβανία

Πριν από λίγες ημέρες, η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για τον έλεγχο της καλλιέργειας και επεξεργασίας του φυτού κάνναβης και των υποπροϊόντων του για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς μέσω αδειοδοτημένων φορέων και υπό την εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας που θα συσταθεί για αυτό τον σκοπό.

Η Αλβανία μπαίνει στη νόμιμη αγορά, προσχωρώντας σε περίπου 40 χώρες σε όλο τον κόσμο που το έχουν ήδη επιτρέψει, με εμπειρία και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό λόγω της κυριαρχίας της στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η διαθέσιμη έκταση θα είναι περίπου 200 στρέμματα.

Η άδεια χορηγείται για μία ή περισσότερες δραστηριότητες για περίοδο 15 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης κατόπιν αιτήματος για κάθε μία από τις δραστηριότητες.

Η μορφή άδειας για την άσκηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς εγκρίνεται με εντολή του αρμόδιου για θέματα υγείας Υπουργού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου