Αύξηση κατά 1 δισ. οι αποταμιεύσεις των Αλβανών σε ευρώ - Συνεχόμενη η πτώση για τις αποταμιεύσεις σε λεκ

Αύξηση κατά 1 δισ. οι αποταμιεύσεις των Αλβανών σε ευρώ - Συνεχόμενη η πτώση για τις αποταμιεύσεις σε λεκ

Αν και το επίσημο νόμισμα στην Αλβανία είναι το Λεκ και το εισόδημα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού είναι σε Λεκ, οι Αλβανοί προτιμούν να αποταμιεύουν σε ευρώ.

Τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι σε ένα χρόνο, από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, οι αποταμιεύσεις σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ αυτές σε λεκ μόνο κατά 4 δισ. λεκ ή 37 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το συνολικό απόθεμα καταθέσεων ιδιωτών, κρατικών και άλλων μη δημοσίων ιδρυμάτων έφτασε στα 1,25 τρισεκατομμύρια λεκ στο τέλος Μαΐου, περίπου 11 δισ. ευρώ, με μείωση 0,1% σε σύγκριση με τον μήνα προηγούμενος.

Η πτώση επηρεάστηκε εξ ολοκλήρου από τη συρρίκνωση της αποταμίευσης σε τοπικό νόμισμα. Οι καταθέσεις σε λεκ μειώθηκαν στα 542 δισ. λεκ, με συρρίκνωση 0,24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή 1,3 δισ. λεκ λιγότερο.

Η συρρίκνωση προήλθε τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες, ενώ η πτώση τους μετριάστηκε κάπως από την αύξηση των αποταμιεύσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση.

Οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα, όπως αναφέρθηκαν σε λεκ, ήταν 711 δισ. λεκ στο τέλος Μαΐου, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αντιστοιχώντας στο 56,7% του συνόλου. Ωστόσο, η απουσία ανάπτυξης σχετίζεται με το γεγονός ότι τα στοιχεία αναφέρονται σε λεκ και άρα «αποτιμημένα» λόγω της πτώσης του ευρώ.

Άλλα στοιχεία που αναφέρθηκαν σε ξένο νόμισμα δείχνουν ότι οι καταθέσεις σε ευρώ, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αποταμίευσης σε ξένο νόμισμα, συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά ακόμη και τον Μάιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το απόθεμα των καταθέσεων σε ευρώ στο τέλος Μαΐου έφτασε τα 6,6 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 1,7%, ή 108 εκατ. ευρώ περισσότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η επέκταση προήλθε από όλους τους τύπους καταθετών, αλλά η μεγαλύτερη ήταν για ιδιώτες.

Σε ετήσια βάση (Μάιος 2023/Μάιος 2022), οι αποταμιεύσεις σε λεκ αυξήθηκαν μόνο κατά 0,76%, ή μόνο 4 δισ. λεκ (περίπου 37 εκατ. ευρώ) περισσότερο, επιβραδύνοντας σημαντικά τον ρυθμό σε σύγκριση με τις ίδιες περιόδους πριν από ένα χρόνο, όταν αυξήθηκε κατά 2,8%.

Η συρρίκνωση του κόστους ζωής, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των τιμών σε σχέση με το εισόδημα και του προσανατολισμού μέρους των αποταμιευτών προς κρατικούς τίτλους, που πρόσφεραν υψηλότερες αποδόσεις για το λεκ, εκτιμάται ότι ήταν ο λόγος που επηρέασε μια τέτοια τάση.

Αντίθετα, οι καταθέσεις σε ευρώ συνέχισαν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, αυξάνοντας κατά 18%, ή περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερο.

Τον τελευταίο χρόνο, σημειώθηκε σημαντική άνοδος του νομίσματος σε κυκλοφορία, ιδιαίτερα του νομίσματος του ευρώ, που αντικατοπτρίστηκε και στη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία σήμερα ανταλλάσσεται στα 107 λεκ περίπου, στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου