Στα 174 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2022 οι υποχρεώσεις του αλβανικού κράτους για τη Διεθνή Διαιτησία

Λ

Οι υποχρεώσεις του αλβανικού κράτους, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων των Διεθνών Δικαστηρίων ή των δικαστικών εξόδων υπεράσπισης σε αυτά, έφτασαν στο τέλος του 2022 σχεδόν τα 174 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το αλβανικό κράτος πρέπει να αρχίσει να πληρώνει. Μόνο τον περασμένο χρόνο καταβλήθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ για τις διεθνείς διαιτησίες, όπου τα περισσότερα είναι διοικητικά έξοδα, ενώ μαζί με κάποιες άλλες γνωστές υποχρεώσεις, που σχετίζονται και με διαπραγματεύσεις, το κόστος αυτό ανέρχεται σε 940 εκατ. λεκ ή 8,5 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, αναφέρει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι από τον Μάιο του 2023.

«Οι πληροφορίες βασίζονται στα πιο πρόσφατα δεδομένα (Μάιος 2023) που αναφέρθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας από τον κρατικό δικηγορικό σύλλογο και τα αρμόδια υπουργεία/δημοσιονομικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις μας είναι ακριβείς στο βαθμό των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας. Δικαίωμα επικύρωσης έχει μόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος του Κράτους» διευκρινίζεται στο κυβερνητικό έγγραφο.

Το Υπουργείο έχει καταγράψει όλες τις υποθέσεις σε διαιτησίες για τις οποίες έγιναν πληρωμές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Το 2022, η συνολική αξία των δικαστικών εξόδων, εκπροσώπησης, υπεράσπισης ή άλλων δαπανών που σχετίζονται με διεθνείς διαιτητικές αποφάσεις, που καταβλήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανήλθε σε 940,25 εκατ λεκ:

- Περίπου 198 εκατομμύρια λεκ (1,9 εκατ. ευρώ) στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας

- Περίπου 79,2 εκατ. λεκ (744 χιλιάδες ευρώ) στο Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος

- Περίπου 81,4 εκατ. λεκ (764 χιλιάδες ευρώ) προς το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

- Περίπου 155 εκατ. λεκ (1,6 εκατ. ευρώ) από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας

– Περίπου 126,7 εκατ. λεκ (1,2 εκατ. ευρώ) στον Εθνικό Οργανισμό Υποδομής Υδάτων Αποχέτευσης και Αποβλήτων (AKUM)

- Περίπου 11,4 εκατ. λεκ (107 χιλιάδες ευρώ) στην Οδική Αρχή Αλβανίας

- Περίπου 63,5 εκατ. λεκ (596 χιλιάδες ευρώ) στην Albpetrol Sh.a

- Περίπου 31,75 εκατ. λεκ (298 χιλιάδες ευρώ) στην Αλβανική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων

– Περίπου 116,7 εκατ. λεκ (1 εκατ. ευρώ) στο Λιμεναρχείο Δυρραχίου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου