Κύρια χώρα διέλευσης ηρωίνης και κοκαΐνης η Αλβανία, σύμφωνα με το UNODC

Κύρια χώρα διέλευσης ηρωίνης και κοκαΐνης η Αλβανία, σύμφωνα με το UNODC

Η Αλβανία είναι μια από τις κύριες χώρες διέλευσης διακίνησης ηρωίνης και κοκαΐνης, σύμφωνο με το UNODC (Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα) στην τελευταία έκθεσή του για τα ναρκωτικά.

Ενώ η εμπλοκή αλβανόφωνων εγκληματικών ομάδων στη διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη, από το 2012 εκτιμάται ότι αύξησε σημαντικά τον ανταγωνισμό, μείωσε τις τιμές και βελτίωσε την ποιότητα, επηρεάζοντας έτσι την αύξηση της κατανάλωσης, τάση που έγινε ορατή μετά το 2015.

Η έκθεση δημοσίευσε δύο χάρτες στους οποίους περιλαμβάνεται η Αλβανία. Στον πρώτο χάρτη: «Οι κύριες χώρες που προσδιορίζονται ως πηγή και διαμετακόμιση φορτίων ηρωίνης, βάσει κατασχέσεων για την περίοδο 2018-2021», η Αλβανία χρωματίζεται ροζ μαζί με άλλες βαλκανικές χώρες, ως διέλευση διακίνησης ηρωίνης.

Σε έναν άλλο χάρτη, «Αναφερθείσες διαδρομές διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης μεταξύ του κράτους της Βολιβίας και άλλων χωρών και εδαφών, 2010–2022», η Αλβανία έχει άμεσους δεσμούς με τη Βολιβία για διακίνηση κοκαΐνης. Η χώρα βρίσκεται και σε άλλους χάρτες, όπως αυτόν της διακίνησης από την Κολομβία, αλλά για την τελευταία, το ρεκόρ στην Ευρώπη εξακολουθούν να κατέχουν η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κοκαΐνη (συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών τύπου κοκαΐνης) που παράγεται και διακινείται μέσω των τεσσάρων χωρών του Αμαζονίου φτάνει στις παγκόσμιες αγορές. Συνολικά, πάνω από 900 διαδρομές ναρκωτικών που προέρχονται από τις χώρες του λεκανοπεδίου του Αμαζονίου, την Κολομβία, τη Βραζιλία, το Περού και τη Βολιβία αναφέρθηκαν κατά την περίοδο 2010-2021.

Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2012, ο ανταγωνισμός ομάδων από τα Βαλκάνια, ξεκινώντας από ομάδες αλβανόφωνων, έχει αυξηθεί στην απευθείας προμήθεια κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, γεγονός που αύξησε τον ανταγωνισμό μεταξύ διακινητών που προμηθεύουν τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης , ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για ναρκωτικά. Αυτός ο ανταγωνισμός βελτίωσε την αποτελεσματικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού, βελτίωσε την ποιότητα και μείωσε τις τιμές, επηρεάζοντας την αύξηση της κατανάλωσης, αναφέρει η έκθεση.

Τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση για κοκαΐνη αυξάνονται, νέες αγορές ενθαρρύνονται

Η έκθεση αναφέρει ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή βιώνει μια σταθερή αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης κοκαΐνης, η οποία γίνεται πλέον αισθητή σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι πιθανό να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων αγορών πέρα από τα παραδοσιακά όρια.

Η τρέχουσα παγκόσμια αγορά κοκαΐνης είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων ζήτησης και προσφοράς. Από την πλευρά της προσφοράς, η καλλιέργεια κοκαΐνης κάλυψε 315.500 στρέμματα το 2021, αντιπροσωπεύοντας αξιοσημείωτη αύξηση από το 2020, και η συνολική παραγωγή κοκαΐνης έφτασε τους 2.304 τόνους, που ήταν η έβδομη συνεχόμενη ετήσια αύξηση. Και τα δύο είναι ρεκόρ.

Από την πλευρά της ζήτησης, ο πληθυσμός των χρηστών κοκαΐνης, που υπολογίζεται σε 22 εκατομμύρια το 2021, αυξήθηκε σταδιακά αλλά σταθερά, λόγω της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού.

Οι εγκληματίες που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων τόσο εκείνων στην πηγή όσο και εκείνων που ενορχηστρώνουν τη διακίνηση σε αγορές προορισμού, έχουν διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τη δυναμική του ανταγωνισμού, της εξειδίκευσης και της συνεργασίας, οδηγώντας τελικά σε πιο αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, περιοχή που τα τελευταία χρόνια πρόσφερε περιθώρια ανάπτυξης και ισχυρά κίνητρα στους διακινητές.

Αν και η παγκόσμια αγορά κοκαΐνης συνεχίζει να είναι συγκεντρωμένη στην Αμερική και τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη (με πολύ υψηλή επικράτηση και στην Αυστραλία), σε σχετικούς όρους φαίνεται ότι η ταχύτερη ανάπτυξη, αν και από χαμηλή βάση, σημειώνεται στις αναδυόμενες αγορές στην Αφρική, την Ασία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνει η έκθεση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου