Μισθωτή εργασία στην Αλβανία: Η γεωργία συνεισφέρει μόνο 0,6%, ενώ ο τουρισμός 5,3%

Μισθωτή εργασία στην Αλβανία: Η γεωργία συνεισφέρει μόνο 0,6%, ενώ ο τουρισμός 5,3%

Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, δραστηριότητες τουριστικού τομέα, ήταν οι κύριοι συντελεστές στην αύξηση της απασχόλησης κατά το προηγούμενο έτος στην Αλβανία, αλλά όσον αφορά την μισθωτή απασχόληση, δεν παρατηρήθηκαν θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού, το INSTAT ανέφερε περίπου 1,3 εκατ. άτομα απασχολούμενους το 2022, αλλά περίπου 755 χιλιάδες φέρονται να είναι μισθωτοί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Επίσημα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι η συμβολή του τουριστικού κλάδου στην μισθωτή απασχόληση δεν αυξήθηκε το 2022. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια συνεισέφεραν στο 5,3% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης στη χώρα με την ίδια βαρύτητα με το 2021. Η μεγαλύτερη συνεισφορά στη μισθωτή απασχόληση είναι η δραστηριότητα των «λοιπών υπηρεσιών», όπου η δημόσια διοίκηση κυριαρχεί με 42,6% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης με πτώση -0,3% μονάδες σε σχέση με το 2021. Επιπλέον, η βιομηχανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος σε αμειβόμενη απασχόληση, με 26,5% του συνόλου, μείωση 0,3% σε σύγκριση με το 2021. Το εμπόριο είναι ο τρίτος κλάδος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αμειβόμενη απασχόληση στο 16,3% του συνόλου με αύξηση μεριδίου 0,5% σε σύγκριση με το 2021.

Η παρατυπία στον τομέα του εμπορίου φαίνεται να είναι υψηλή. Το εμπόριο αντιπροσωπεύει το 36% του ετήσιου κύκλου εργασιών στην οικονομία, αλλά συνεισφέρει μόνο το 16% της μισθωτής απασχόλησης. Επιπλέον, ο τομέας της πληροφόρησης και της επικοινωνίας συνεισέφερε 3,4% της μισθωτής απασχόλησης έως το 2022 με ετήσια αύξηση 0,1%. Οι μεταφορές συνέβαλαν μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες στην αμειβόμενη απασχόληση με αύξηση μεριδίου 0,1 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Η γεωργία, ο μεγαλύτερος τομέας της αλβανικής οικονομίας, συνεισφέρει μόνο το 0,5% της αμειβόμενης απασχόλησης το 2022, μείωση 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, η γεωργία συμβάλλει πάνω από το 40% της απασχόλησης στη χώρα. Το INSTAT ανέφερε ότι το 2022 απασχολούνταν περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά μόνο 801.000 ή περίπου το 62 τοις εκατό των απασχολουμένων κατέβαλαν εισφορές.

Η Αλβανία έχει ακόμη ένα μεγάλο αναξιοποίητο χώρο στην αγορά εργασίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ελλειμμάτων των συστημάτων συνταξιοδότησης και ασφάλισης υγείας. Η παρατυπία στην Αλβανία παραμένει ανησυχητική ακόμη και για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του νόμου και εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του διαπράττοντας φοροδιαφυγή. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν την αδήλωτη εργασία, όπου οι οικονομικές οντότητες αποφεύγουν εσκεμμένα τη φορολόγηση της εργασίας δίνοντας μισθούς «μετρητοίς», οι οποίοι στην Αλβανία είναι ευρέως γνωστοί ως «μισθοί φακέλου».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου