Επαναγορά 10 εκατ. ευρώ ομολόγων από την αλβανική κυβέρνηση

Επαναγορά 10 εκατ. ευρώ ομολόγων από την αλβανική κυβέρνηση

Σε δύο προγράμματα για την επαναγορά ομολόγων με 3ετή και 5ετή λήξη προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της Αλβανίας. Στο πρόγραμμα των 3ετών ομολόγων, επαναγοράστηκαν κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 218 εκατ. λεκ (2,026,351 ευρώ), με μέση απόδοση 3,01%. Στο πρόγραμμα 5ετών ομολόγων αγοράστηκαν 900 εκατ. λεκ (8,365,670 ευρώ), με μέση απόδοση 3,07%.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι δημοπρασίες επαναγοράς ομολόγων αναφοράς οργανώνονται συνήθως με στόχο την ανανέωση του χαρτοφυλακίου των τίτλων αναφοράς. Τα ομόλογα που εξαγοράστηκαν στις δημοπρασίες του τρέχοντος μήνα έληξαν τον επόμενο χρόνο και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για τη δευτερογενή διαπραγμάτευση τους μειώνεται.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας προσφέρει τη δυνατότητα επαναγοράς των εν λόγω μέσων, ενώ σταδιακά αντικαθίστανται με νέα. Ωστόσο, η επιτυχία των δημοπρασιών επαναγοράς εξαρτάται από την προθυμία των επενδυτών να πουλήσουν πριν από τη λήξη.

Ειδικά στο πρόγραμμα 3ετών ομολόγων, το ενδιαφέρον τους δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό και στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν αιτήματα μόνο για 218 εκατ. λεκ, από τα 4 δισ. λεκ (37,055,188 ευρώ), που είναι η συνολική αξία των ομολόγων αυτής της έκδοσης, το 2021.

Την περίοδο αυτή, ο κρατικός προϋπολογισμός απολαμβάνει άφθονη ρευστότητα, χάρη στο σημαντικό πλεόνασμα που συσσωρεύτηκε τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και μεγαλύτερο δανεισμό από τις προβλέψεις, ιδίως το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, αυτό το μήνα η αλβανική κυβέρνηση εξέδωσε το επόμενο ευρωομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ σε ξένες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το έργο των τίτλων αναφοράς ξεκίνησε το 2018 και είχε ως κύριο στόχο την προώθηση της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων. Μόνο πέντε εμπορικές τράπεζες που έχουν υπογράψει συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας για το σκοπό αυτό συμμετέχουν απευθείας στις δημοπρασίες των τίτλων αυτών. Άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν μόνο μέσω αυτών των φορέων.

Επί του παρόντος, η λίστα των τίτλων αναφοράς περιλαμβάνει αρκετές εκδόσεις ομολόγων με 3ετή, 4ετή και 5ετή λήξη. Οι τίτλοι αναφοράς απολαμβάνουν μεγαλύτερη ρευστότητα από τις συνήθεις εκδόσεις, λόγω της υποχρέωσης που έχουν οι Market Developers να αναφέρουν τιμές αγοράς και πώλησης στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στη σύμβαση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο τίτλων αναφοράς στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ανεπτυγμένης δευτερογενούς αγοράς για κρατικούς τίτλους στην Αλβανία. Η ημερήσια αναφορά της τιμής αυτών των τίτλων χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό μιας δίκαιης τιμής αγοράς για άλλους τίτλους εσωτερικού χρέους της αλβανικής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου