Η πρωτοβουλία «Φίλοι των Δ. Βαλκανίων» από την Αυστρία για την επιτάχυνση ένταξης στην ΕΕ

Η πρωτοβουλία «Φίλοι των Δ. Βαλκανίων» από την Αυστρία για την επιτάχυνση ένταξης στην ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg θα παρουσιάσει τους «Φίλους των Δυτικών Βαλκανίων», μια ομάδα επτά κρατών μελών της ΕΕ που επιθυμούν να επιταχύνουν την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του Europa-Forum Wachau στην Κάτω Αυστρία την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία είναι οι χώρες που θα δηλωθούν ως «Φίλοι των Δυτικών Βαλκανίων» και είναι αποφασισμένες να αναλάβουν αποφασιστική δράση, σημείωσε το αυστριακό ΥΠΕΞ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «επιτέλους να προωθήσει αποφασιστικά τη διαδικασία διεύρυνσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με όλη τη σωστή εστίαση στην Ουκρανία, η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια της τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», προστίθεται. Ο Schallenberg έχει προσκαλέσει στο φόρουμ τρεις ομολόγους του από την Κεντρική Ευρώπη: τον Miroslav Wlachovský (Σλοβακία), τον Jan Lipavsky (Τσεχία) και τον Gordan Grlić Radman (Κροατία). Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar, θα συμμετάσχει επίσης, μαζί με βασικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών της Βοσνίας και της διασποράς στην Αυστρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας «Φίλοι των Δυτικών Βαλκανίων» έχουν ως στόχο να προσυπογράψουν τη «Διακήρυξη Göttweig», η οποία τονίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και «σταδιακή και επιταχυνόμενη ολοκλήρωση» πριν από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, προσθέτει το υπουργείο. Η πίεση της Αυστρίας για τη νέα ομάδα έρχεται καθώς ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων επιθυμούν να υπενθυμίσουν τις θέσεις που προέκυψαν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, καθώς την Τετάρτη ήταν η 20ή σχετική επέτειος.

Δυσαρεστημένοι οι Πράσινοι με την πρόσκληση της Meloni

Ωστόσο, οι Πράσινοι έχουν ήδη επικρίνει την πρόσκληση που απηύθυνε ο καγκελάριος Karl Nehammer στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni για το Europa-Forum Wachau. Ενώ ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Πρασίνων Michel Reimon επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα «επικίνδυνο μήνυμα κλιμάκωσης», η Monika Vana, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το χαρακτήρισε «ντροπιαστικό και ανησυχητικό το πόσο επιπόλαια οι συντηρητικοί κάνουν τώρα το χατίρι της ακροδεξιάς».

Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής του ÖVP Lukas Mandl χαρακτήρισε την κριτική των Πρασίνων ως «εντελώς ανίδεη». «Η Giorgia Meloni έχει κάνει καλή δουλειά ως επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι στιγμής: Φιλοευρωπαϊκή και εποικοδομητική. Ούτε ένα από τα επίθετα που χρησιμοποιούν οι Πράσινοι για να περιγράψουν τη Meloni δεν δικαιολογείται από την πολιτική της Meloni ως επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε.

Με πληροφορίες από euractiv.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου