Τα 132 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Αλβανία το πρώτο τετράμηνο του 2023

Τα 132 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Αλβανία το πρώτο τετράμηνο του 2023

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ένα στοιχείο που δεν περιλαμβάνεται στον επίσημο δείκτη δημόσιου χρέους, αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά κατά τους πρώτους 4 μήνες του 2023, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, λόγω των υψηλότερων όγκων των επενδύσεων της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης παραμονές των τοπικών εκλογών, τον Απρίλιο. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν την αξία των 14,9 δισ. λεκ (132 εκατ. ευρώ) με αύξηση 20% σε σχέση με το τέλος του έτους.

Από πιο αναλυτικά στοιχεία, η πλειονότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημιουργήθηκε από επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες έφτασαν τα 6,3 δισ. λεκ στο (59 εκατ. ευρώ) τέλος Απριλίου με αύξηση 39% το τετράμηνο. Κατά την περίοδο αυτή, η ένταση των κρατικών κεφαλαιουχικών δαπανών ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους οι υποχρεώσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά 33% σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς στο τέλος της χρονιάς τα οικονομικά σπεύδουν να ανακατανείμουν τον προϋπολογισμό. Όμως το χρέος του κράτους προς τους εργολάβους άρχισε να αυξάνεται ξανά. Η αλβανική κυβέρνηση έχει επωφεληθεί από δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από δωρητές για την ενίσχυση των ικανοτήτων παρακολούθησης και πρόληψης των καθυστερούμενων οφειλών.

Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία βελτιώθηκε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ το 2016, δεν προβλέπει ούτε επιτρέπει καμία περίπτωση δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών συνδέεται αυτόματα με παραβίαση τουλάχιστον ενός ή περισσότερων άρθρων του Νόμου για τη Διαχείριση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Αλβανία.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μόνο το 2020 χρησιμοποιήθηκαν 11,2 εκατ. ευρώ για έργα που αναμένεται να ενισχύσουν την ικανότητα ελέγχου και αναφοράς, υλοποίησης και σύνταξης προϋπολογισμού, με τελικό στόχο τη μη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αύξηση της διαφάνειας. Αν και παραβιάζεται διαρκώς ο νόμος, δεν υπάρχουν αξιωματούχοι που έχουν καταδικαστεί για αυτές τις παραβάσεις και, επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν γίνει λάβει θέση στον προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου