Εγκρίνεται η μίσθωση 10 στρεμμάτων γης στην Αλβανία για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου

Εγκρίνεται η μίσθωση 10 στρεμμάτων γης στην Αλβανία για  την κατασκευή  φωτοβολταϊκού  πάρκου

Ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων ο πλειστηριασμός της μίσθωσης οικοπέδου για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ύστερα από καταγγελία χειριστή που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Ο λόγος για την έκταση 10 στρεμμάτων στον Δήμο Vau i Dejes όπου σχεδιάζεται η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την παραγωγή ενέργειας. Η διαδικασία μίσθωσης γης ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 ταυτόχρονα με μια άλλη που αφορούσε την ανάπτυξη τουριστικών έργων στον Δήμο Kukës. Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, ο Δήμος είχε προβλέψει τη χρήση από τον ιδιωτικό τομέα για περίοδο 9 ετών.

«Η κατώτατη τιμή κατά την έναρξη του διαγωνισμού είναι 143.000 lek/ha/έτος (1,334 ευρώ) και για 40,3 ha είναι 5.762.900 λεκ (54,115 ευρώ) ετησίως» αναφέρει το έγγραφο του Δήμου. Καθόρισε επίσης πώς θα γινόταν η μοριοδότηση των προσφορών των ενδιαφερομένων και τα έγγραφα που έπρεπε να προσκομιστούν για τη δημοπρασία που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Το ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά αυξάνεται ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης που, αν και φαίνεται να έχει περιέλθει σε περίοδο ηρεμίας, εκτιμάται ότι ακόμη ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι τιμές, που είναι σταθερές εδώ και αρκετούς μήνες, ενδέχεται πλέον να παρουσιάσουν άνοδο το καλοκαίρι υπό τις συνθήκες που οι αγορές εξακολουθούν να είναι προβληματικές λόγω της συνέχισης της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι επιχειρήσεις εγκατάστασης των μονάδων αναφέρουν πολλαπλάσια αύξηση του ενδιαφέροντος σε σχέση με τη συνήθη τάση πριν την κρίση καθώς τα έργα περιλαμβάνουν τόσο την αυτοπαραγωγή όσο και την πώληση στην ελεύθερη αγορά ενέργειας.

Έχει ήδη εγκριθεί νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές, για τον οποίο μένουν προς έγκριση τα καταστατικά που θα τον κάνουν να ισχύει με τις καινοτομίες που φέρνει, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας τιμολόγησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου