ΗΠΑ και Βρετανία αναμένεται να κηρύξουν «non grata» 12 υψηλόβαθμους διεφθαρμένους Αλβανούς αξιωματούχους

ΗΠΑ και Βρετανία αναμένεται να κηρύξουν «non grata» 12 υψηλόβαθμους διεφθαρμένους Αλβανούς αξιωματούχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαίνονται αποφασισμένες και υπόσχονται ότι δεν θα σταματήσουν έως ότου η αλβανική πολιτική καθαριστεί από τους διεφθαρμένους και ενοχοποιηθεί μέσω του μηχανισμού της κήρυξης «non grata», αλλά όχι μόνο, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα χτυπήματα τις επόμενες εβδομάδες . Η λίστα με 12 υψηλόβαθμους διεφθαρμένους αξιωματούχους που έχουν κηρυχθεί «non grata» είναι έτοιμη. Η Δύση αναμένεται να δώσει άλλη μια ώθηση στον αγώνα κατά των διεφθαρμένων στην Αλβανία.

Έτσι η «μαύρη λίστα» αναμένεται να διευρυνθεί και το ισχυρό μήνυμα ήρθε πρόσφατα από τη Βρετανία, η οποία θα αναλάβει νέες κυρώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Ο Βρετανός πρέσβης στα Τίρανα, Alastair King-Smith, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή, προειδοποίησε για αυτή τη διπλωματική ενέργεια. Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ είπε ότι υπάρχουν κρατικοί υπάλληλοι που δεν κοιμούνται γιατί φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι που θα κηρυχθούν «non grata» ή θα πάνε φυλακή.

Η δεύτερη φάση για τους "non grata"

Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία δεν θα είναι τα μόνα μέτρα για τους «non grata». Όλα τα άτομα, οι ομάδες, οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, που υπονομεύουν τη δημοκρατία, εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαφθορά ή βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, θα αποκλειστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα περιουσιακά τους συμφέροντα στο μέλλον στην Αμερική , αλλά και το Λονδίνο.

Έτσι, οι νέες κυρώσεις μετά το «Non Grata» περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών. Το Υπουργείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις που βρίσκονται στις ΗΠΑ ή ελέγχονται από πολίτη των ΗΠΑ, θα δεσμευτούν και πρέπει να αναφέρονται στο OFAC (Γραφείο Η.Π.Α. Τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών για τον Έλεγχο Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων). Σημειώνεται επίσης ότι οι «non grata», σε δεύτερη φάση με το κλείδωμα των περιουσιακών στοιχείων, δεν μπορούν να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές με κανένα διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και πρακτορείων μεταφορών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου