Χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από Γαλλία και Γερμανία για τη β' φάση της ενεργειακής μεταρρύθμισης της Αλβανίας

Χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από Γαλλία και Γερμανία για τη β' φάση της ενεργειακής μεταρρύθμισης της Αλβανίας

Η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία χρηματοδοτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη στήριξη της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης του ενεργειακού τομέα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα, η οποία παρέχεται από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα (KFW) και τη γαλλική υπηρεσία ανάπτυξης (AFD).

Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Belinda Balluku, η Πρέσβης της Γαλλίας στα Τίρανα Elisabeth Barsacq, ο γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και ο επικεφαλής της KFW για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η κα Balluku υπογράμμισε τις βασικές συνιστώσες της τρέχουσας μεταρρύθμισης του τομέα, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αλβανία λόγω της πανδημίας και της κρίσης που προέκυψε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τόνισε επίσης τον πλήρη μετασχηματισμό του τομέα, από τον διαχωρισμό των κρατικών ενεργειακών εταιρειών μέχρι τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η υπογραφείσα συμφωνία θέτει νέους στόχους, εστιάζοντας στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του τομέα και στην επίτευξη της πλήρους ενσωμάτωσης του αλβανικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας με τον ευρωπαϊκό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου