Η αλβανική κυβέρνηση εκδίδει 5ετές ευρωομόλογο 600 εκατ. ευρώ, με απόδοση 6,125%

Η αλβανική κυβέρνηση εκδίδει 5ετές ευρωομόλογο 600 εκατ. ευρώ, με απόδοση 6,125%

Την Τρίτη, η αλβανική κυβέρνηση εξέδωσε το έκτο ευρωομόλογο στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ευρωομόλογο είχε 5ετή διάρκεια και συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση της αγοράς αποδείχθηκε αρκετά υψηλή, ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση του ομολόγου ήταν 6,125%.

Η τελευταία έκδοση ευρωομολόγου από την αλβανική κυβέρνηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, όταν εκδόθηκε 10ετές μέσο, με απόδοση 3,75%.

Ο σημερινός δανεισμός είχε ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερο κόστος, λόγω της ριζικής αλλαγής των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα βασικά επιτόκια από τα μέσα του περασμένου έτους.

Το επιτόκιο του κύριου μέσου αναχρηματοδότησης (MRO) που εφαρμόζει αυτή η τράπεζα έχει ήδη φτάσει στο 3,75%, από 0 που ήταν το 2021, όταν η Αλβανία έκανε την τελευταία έκδοση. Λόγω της έντονης αύξησης των επιτοκίων, αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να εκδώσει βραχυπρόθεσμο μέσο.

Το ποσό που εκδόθηκε είναι 20% υψηλότερο σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό των 500 εκατ. ευρώ, που είχε ανακοινωθεί στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του 2023.

Η αύξηση του ποσού του δανείου μπορεί να σχετίζεται με το υψηλό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι επενδυτές και ίσως και με την υποτίμηση του ευρώ στη συναλλαγματική ισοτιμία με το λεκ, που μειώνει την ισοδύναμη αξία του δανείου σε τοπικό νόμισμα.

Η συμμετοχή των αλβανικών τραπεζών στην έκδοση αυτή εκτιμάται ότι ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις του 2020 και του 2021, επειδή η Τράπεζα της Αλβανίας έχει καταργήσει τον κανόνα αποκλεισμού που αναγνώριζε την επένδυση στα παραπάνω μέσα με συντελεστή μηδενικού κινδύνου, λόγω του υπολογισμού του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Επί του παρόντος, οι επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο χρέος σε κρατικό νόμισμα σταθμίζονται με συντελεστές κινδύνου 100%, δημιουργώντας κόστος κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού, το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού δανεισμού φέτος, συμπεριλαμβανομένου του ευρωομολόγου, θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων που λήγουν, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα εκταμιευθεί για τη χρηματοδότηση περίπου του μισού του ελλείμματος του προϋπολογισμού ύψους 55,5 δισ. λεκ που έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Το επόμενο ευρωομόλογο αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά.

Εάν ένα μέρος αυτού του ποσού χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μέρους του εγχώριου χρέους που λήγει, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της πλεονάζουσας ρευστότητας στην εγχώρια αγορά και περαιτέρω μείωση των αποδόσεων βραχυπρόθεσμα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων και των ομολόγων της αλβανικής κυβέρνησης έχουν υποστεί συνεχή πτώση από τον Νοέμβριο του 2022, όταν άγγιξαν και τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει επίσης χρησιμοποιήσει το ευρωομόλογο σε άλλες περιπτώσεις ως μοχλό για την αύξηση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά και κατά συνέπεια τη μείωση των αποδόσεων των μέσων που εκδίδονται σε αυτήν την αγορά.

Η νέα εισερχόμενη ροή των 600 εκατ. ευρώ ενδέχεται να φέρει και νέες επιπτώσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το λεκ, που στις αρχές του τρέχοντος μήνα σημειώνει ραγδαία πτώση και αγγίζει νέα χαμηλά ιστορικά.

Η χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα θα αυξήσει την προσφορά ευρώ στην εγχώρια αγορά και ενδέχεται να επηρεάσει την περαιτέρω πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου