Σε τέσσερις νέες περιοχές επεκτείνεται για εξόρυξη χαλκού η τουρκική TETE Albania

Σε τέσσερις νέες περιοχές επεκτείνεται για εξόρυξη χαλκού η τουρκική TETE Albania

Η εταιρεία TETE Albania, η οποία έχει επενδύσει εδώ και χρόνια σε εργοστάσιο εμπλουτισμού χαλκού στην περιοχή Spaçi, ζήτησε άδεια για την έναρξη εργασιών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης γύρω από αυτήν την περιοχή.

Μόνο αυτόν τον μήνα παρουσιάστηκαν στα θεσμικά όργανα τέσσερις μη τεχνικές περιλήψεις, οι οποίες προσδιορίζουν τη δραστηριότητα που θα πραγματοποιηθεί.

Έτσι, η πρώτη περιοχή για την οποία υποβλήθηκε το αίτημα είναι το Peralti Jugor, ένα πρώην υφιστάμενο ορυχείο χαλκού στη διοικητική μονάδα Kthjellë, Mirditë.

Η ίδια εκτιμά ότι δεν θα πραγματοποιηθούν επιφανειακές εργασίες εξόρυξης, καθώς έχει ξεπεραστεί αυτό το στάδιο των εργασιών.

Η τρίτη περιοχή για την οποία έχει ζητηθεί άδεια είναι η Gurth 1 στη διοικητική περιοχή Fan and Orosh, στην περιοχή Lezha.

Ο τέταρτος χώρος για τον οποίο απαιτείται άδεια είναι το αντικείμενο 177/1 Veriu i Spaçi. Σύμφωνα με το έγγραφο, στο βόρειο πηγάδι του Spaçi, στη φάση της έρευνας-ανακάλυψης, προβλέπονται μόνο εργασίες γεώτρησης με ανιχνευτές, τις οποίες οι εργασίες αυτές θα παρουσιαστούν στα επόμενα κεφάλαια. Υπό αυτή την έννοια, δεν θα πραγματοποιηθούν επιφανειακές εργασίες εξόρυξης, καθώς αυτό το στάδιο των εργασιών έχει ξεπεραστεί.

Μετά την πτώση της δραστηριότητας κατά την περίοδο της πανδημίας, η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών επανέφερε το ενδιαφέρον για επενδύσεις και την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Αυτό που λειτούργησε τότε ως πλήγμα ήταν η αύξηση των τιμών της ενέργειας, καθιστώντας την παραγωγή αντιοικονομική, αλλά με τη σταδιακή πτώση τους φαίνεται να υπάρχει και πάλι επιτάχυνση της δραστηριότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου