Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος για την οικονομία ο ανεξέλεγκτος κατασκευαστικός τομέας στην Αλβανία

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος για την οικονομία ο ανεξέλεγκτος κατασκευαστικός τομέας στην Αλβανία

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα στην Αλβανία μετατρέπεται σε κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα.

Στην τελευταία οικονομική έκθεση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι οι αλβανικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη έκθεση στην περιοχή στον κατασκευαστικό τομέα, προτείνοντας στις αρχές να είναι πιο προσεκτικές στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το βάρος των δανείων για κατασκευές κατοικιών ανέρχεται στο 37% των συνολικών δανείων που δίνουν οι αλβανικές τράπεζες.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί ραγδαία σε ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από την επέκταση των στεγαστικών δανείων που παρέχουν οι τράπεζες στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η έκθεση των τραπεζών στην κατηγορία των ακινήτων είναι υψηλή για όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό έγινε για τρεις λόγους. Πρώτον, τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού προέρχεται από στεγαστικά δάνεια. Δεύτερον, οι κατασκευές αποτελούν σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζικών εξασφαλίσεων και τρίτον, οι τράπεζες έχουν σήμερα στους ισολογισμούς τους κατασχεμένα ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν ρευστοποιούνται.

Λόγω αυτής της υψηλής έκθεσης, ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει ο κύριος παράγοντας κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όμως, παρά αυτές τις ανησυχίες, οι κατασκευές στην Αλβανία συνεχίζουν να επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στην πρωτεύουσα και τις παράκτιες περιοχές της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου