Ξεκίνησε η κατάθεση μαρτύρων κατά των μελών του UCK

Ξεκίνησε η κατάθεση μαρτύρων κατά των μελών του UCK

Στο Ειδικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου με έδρα τη Χάγη ξεκίνησε την Τρίτη η κατάθεση μαρτύρων στη δίκη κατά των πρώην ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

Με παραμορφωμένη εικόνα και φωνή η πρώτη μάρτυρα κατηγορίας ζήτησε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για μια από τους περίπου 300 μάρτυρες που αναμένεται να παρουσιάσει η Ειδική Εισαγγελία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στη δίκη κατά των Hashim Thaçi, Jakup Krasniqi, Kadri Veseli και Rexhep Selim, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Και οι τέσσερις κατηγορούνται για δίωξη, φυλάκιση, άλλες απάνθρωπες πράξεις, βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαναγκαστική εξαφάνιση ατόμων.

Η Ειδική Εισαγγελία στη Χάγη λέει ότι τα φερόμενα εγκλήματα διαπράχθηκαν την περίοδο από τον Μάρτιο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 1999 και συνέβησαν σε διάφορες περιοχές σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στο Kukës και το Cahan, στη Βόρεια Αλβανία.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα εγκλήματα είναι ύποπτα ότι διαπράχθηκαν από μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου εναντίον εκατοντάδων αμάχων που δεν συμμετείχαν στις μάχες. Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι τα θύματα, περίπου 100, είναι κυρίως Αλβανοί, αλλά υπάρχουν και Σέρβοι και Ρομά από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Τάτσι, και τρεις πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσαν αθώοι για δέκα κατηγορίες.

Η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων είναι η σημαντικότερη υπόθεση σε αυτό το δικαστήριο.

Μέχρι στιγμής, το Ειδικό Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην στέλεχος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Σαλί Μουσταφά, σε κάθειρξη 26 ετών. Επίσης, καταδίκασε τους πρώην ηγέτες της οργάνωσης βετεράνων πολέμου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Hysni Gucati και Nasim Haradinaj, σε τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες, για παρεμπόδιση της απονομής της δικαιοσύνης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη εναντίον του πρώην μέλους, Pjetër Shala.

Το Ειδικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2015 από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου και λειτουργεί με βάση τους νόμους του, αλλά με διεθνές προσωπικό.

Η ιδέα για την ίδρυσή του ακολούθησε τις έρευνες των ισχυρισμών του απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, η έκθεση του οποίου παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011 και περιέχει κατηγορίες εναντίον πρώην μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου για απαγωγές, κακομεταχείριση, δολοφονίες και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιη αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων και διακίνηση τους από την Αλβανία κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου