Μεταναστευτικό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ιταλία η Μελόνι

Μεταναστευτικό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ιταλία η Μελόνι

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η ιταλική κυβέρνηση μετά την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται από τη Μεσόγειο.

Μετά τη συνεδρίαση της ιταλικής κυβέρνησης υπό την Τζόρτζια Μελόνι, για την εξέταση αυστηρότερων μέτρων για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει έξι μήνες.

Την απόφαση αυτή εισηγήθηκε ο υπουργός Άμυνας για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ιταλία κυρίως τις τελευταίες ημέρες.

Στη διάθεση αυτού του σχεδίου νόμου έχει τεθεί ποσό 5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούν να κινηθούν ταχύτερες διαδικασίες και ενέργειες για να δοθούν λύσεις στην υποδοχή των μεταναστών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, θα αυξηθούν και θα ενισχυθούν οι δομές που στοχεύουν στον επαναπατρισμό ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ιταλία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθιστά δυνατή την παροχή πιο αποτελεσματικών και έγκαιρων απαντήσεων όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστών και τη διαμονή τους στην εθνική επικράτεια.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες μετανάστες στις ιταλικές ακτές έχουν γλιτώσει από θαύμα από πνιγμό.

Ο καλός καιρός ώθησε περισσότερους, κυρίως από την Τυνησία, να ακολουθήσουν τη διαδρομή που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με τις ακτές της Λαμπεντούζα και τη Σικελία στην κεντρική Μεσόγειο.

Περίπου 28.000 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, αριθμός πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με 6.800 το προηγούμενο έτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου