500 εκατ. ευρώ ξόδεψε η Αλβανία σε ένα χρόνο για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

500 εκατ. ευρώ ξόδεψε η Αλβανία σε ένα χρόνο για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Αλβανία εισήγαγε 1,4 δισ. kWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 με συνολικό κόστος 503 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της χώρας τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο ήταν 194 εκατ. kWh με έσοδα 38 εκατ. ευρώ, καθώς η τιμή εξαγωγής ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή εισαγωγής.

Τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δείχνουν ότι η KESH (Αλβανική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) έκανε εισαγωγές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με εξαίρεση τον Δεκέμβριο, ενώ εξήγαγε μικρή ποσότητα ενέργειας τον Απρίλιο καθώς και τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

Η μέση τιμή αγοράς ενέργειας ήταν 305 ευρώ ανά MWh, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, ενώ η τιμή πώλησης της ενέργειας σε συνθήκες που οι βροχοπτώσεις ήταν άφθονες ήταν 174 ευρώ ανά MWh.

Η KESH πούλησε τον περασμένο Απρίλιο ενέργεια συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ, με τιμή πώλησης 143 ευρώ ανά MWh, ενώ τον ίδιο μήνα, αγόρασε 10 εκατ. ευρώ ενέργειας στην τιμή των 209 ευρώ ανά MWh.

Τον Νοέμβριο η KESH εισήγαγε ενέργεια με τιμή 210 ευρώ ανά MWh, ενώ την εξήγαγε με 196 ευρώ ανά MWh.

Η υψηλότερη τιμή εισαγωγής καταγράφηκε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο όταν πληρώθηκαν πάνω από 480 ευρώ ανά mWh. Η τιμή πώλησης της ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές είναι μικρότερη από 10 λεπτά του ευρώ ανά kWh ή 100 ευρώ ανά MWH.

Η EFT AG ήταν η κύρια εταιρεία παροχής ενέργειας της Αλβανίας. Οι αγορές από αυτή την εταιρεία ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Άλλες μεγάλες εταιρείες ήταν η AlbEsp, η Ayen Energy Trading, η GSA και η TID.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά όχι αρκετή για να μειώσει την ανάγκη για εισαγωγές.

Το τεράστιο κόστος της εισαγόμενης ενέργειας καλύφθηκε από τους φορολογούμενους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου