Την αναθεώρηση του νόμου για την ισότητα των φύλων στην Αλβανία προτείνει ο ΟΗΕ

Την αναθεώρηση του νόμου για την ισότητα των φύλων στην Αλβανία προτείνει ο ΟΗΕ

Η ψήφιση του νόμου για την ισότητα των φύλων πριν από σχεδόν 15 χρόνια αντιπροσώπευε μια ιστορική στιγμή για την προσαρμογή του αλβανικού νομικού πλαισίου στα διεθνή πρότυπα. Με τα χρόνια, η ατζέντα για την ισότητα των φύλων συνέχισε να εξελίσσεται, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού φεμινιστικού κινήματος. Τα Ηνωμένα Έθνη στην Αλβανία χρησιμοποίησαν την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας για να προβληματιστούν σχετικά με αυτές τις εξελίξεις και να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του νόμου, η οποία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο πλαίσιο της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με σχόλιο της Συντονίστριας της Fiona McCluney.

Ο νόμος του 2008 για την ισότητα των φύλων διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην ενδυνάμωση των γυναικών στη χώρα. Εισήγαγε ποσοστώσεις φύλου για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε αιρετές θέσεις, ζήτησε οι προϋπολογισμοί και οι πολιτικές να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες γυναικών και ανδρών. Ο νόμος στόχευε στην εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης, παρέχοντας επαρκείς διασφαλίσεις. Χάρη στις διατάξεις του, ενισχύθηκαν άλλα βασικά νομοθετήματα, όπως η συμμετοχή στην εργασία, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η εκπροσώπηση και άλλες πτυχές της ζωής των ανθρώπων.

«Ένας αναθεωρημένος νόμος για την ισότητα των φύλων μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων, μεταξύ άλλων μέσω της διαρκούς εστίασης στην προώθηση της δράσης και της εκπροσώπησης των γυναικών από μειονεκτούσες ομάδες, καθώς και στον συντονισμό μεταξύ των ιδρυμάτων. , τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο», είπε η κα. McCluney.

Ο νόμος για την ισότητα των φύλων θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να ευθυγραμμιστεί με ορισμένες προοδευτικές νομικές πράξεις, που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Κάποιοι από αυτούς τους νόμους στην Αλβανία είναι:

Ο νόμος για την προστασία από τις διακρίσεις, ο εκλογικός κώδικας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, ο νόμος για τα μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, ο οργανικός νόμος για τον προϋπολογισμό, ο νόμος για τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο νόμος για τα δικαιώματα και την προστασία του παιδιού, ο νόμος περί Νομικής Βοήθειας με Εγγύηση του Κράτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου