Η διαφθορά στην Αλβανία συνεχίζει να είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο με συνέπειες στη λειτουργία των κρατικών θεσμών. Η Αλβανία εξακολουθεί να παραμένει μία από τις χώρες με υψηλό επίπεδο διαφθοράς και χαμηλή ατιμωρησία ανώτατων αξιωματούχων. Παρά τις προσπάθειες στον τομέα της έρευνας ως αποτέλεσμα της σύστασης της ειδικής δομής της Δίωξης Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς στα τέλη του 2019, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή ανησυχία.
Πρόσφατα, πολλά αλλεπάλληλα σκάνδαλα, όπως η σύλληψη της αξιωματούχου Άλντα Κλόσι, που κατείχε σημαντικές δημόσιες θέσεις, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ή της υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης, Έρισα Φέρο, για διακίνηση ναρκωτικών, εγείρουν έντονες αμφιβολίες για την ευρεία εξάπλωση της διαφθοράς στους κρατικούς θεσμούς, τον τρόπο πρόσληψης υπαλλήλων καθώς και το έργο των φορέων που είναι αρμόδιοι για την πρόληψή της.
Έκθεση αναφέρει ότι ενώ οι εισαγγελείς σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη δίωξη υποθέσεων δημόσιας διαφθοράς χαμηλού και μεσαίου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, πρώην βουλευτών και δημάρχων, δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και πρώην εισαγγελέων και πρώην δικαστών, το ποσοστό δίωξης για υψηλόβαθμα στελέχη παρέμεινε χαμηλό.
Ερευνητές και δημοσιογράφοι λένε ότι οι προσπάθειες των νέων θεσμών δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της διαφθοράς διαβρώνονται από την αδύναμη λειτουργία των προληπτικών μηχανισμών.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι στην Αλβανία το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς η μέση διαφορά μισθών σε σύγκριση με τις χώρες της περιοχής είναι 40%.
Μαύρο χρήμα και παράνομες δραστηριότητες αποτελούν επίσης ένα κυρίαρχο τρόπο απόκτησης εισοδήματος, ενώ η αντίδραση του λαού απέναντι σε τέτοια περιστατικά διαφθοράς είναι μηδαμινή.
Σχόλια