Το αρχαιοελληνικό στεφάνι που βρέθηκε σε χαρτόκουτο κάτω από το κρεβάτι ενός άνδρα στην Αγγλία

Το αρχαιοελληνικό στεφάνι που βρέθηκε σε χαρτόκουτο κάτω από το κρεβάτι ενός άνδρα στην Αγγλία

Ένας Βρετανός συνταξιούχος από το Σόμερσετ της Αγγλίας βρήκε το 2021 ένα αρχαίο ελληνικό στεφάνι 2.300 ετών, τυλιγμένο σε τσαλακωμένες εφημερίδες μέσα σε ένα παλιό χαρτόκουτο κάτω από το κρεβάτι του. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο άνδρας, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, κληρονόμησε πολλά αντικείμενα από τον παππού του, ο οποίος ήταν έμπειρος ταξιδιώτης και συλλέκτης.

“Κληρονόμησα πολλά πράγματα από αυτόν και απλώς άφησα αυτό στην άκρη για σχεδόν μια δεκαετία χωρίς να του δώσω σημασία,” είπε ο ηλικιωμένος άνδρας στη Daily Mail.

Πήρε το χρυσό στεφάνι, μαζί με άλλα αντικείμενα, για να εκτιμηθούν σε έναν κοντινό οίκο δημοπρασιών, τον Duke’s of Dorchester.

Εκεί, το στεφάνι ανακαλύφθηκε από έναν από τους εκτιμητές, τον Guy Schwinge, ο οποίος περιέγραψε εκείνη την αξέχαστη στιγμή στη Daily Mail: “Όταν ο ιδιοκτήτης έβγαλε το χρυσό στεφάνι από το παλιό χαρτόκουτο γεμάτο χαρτιά, η καρδιά μου πήγε να σπάσει,” είπε ο Schwinge. “Όταν πήγα στο εξοχικό, το τελευταίο πράγμα που περίμενα να δω ήταν ένα χρυσό αντικείμενο από την αρχαιότητα.”

Το χειροποίητο στεφάνι, φτιαγμένο από καθαρό χρυσό, έχει διάμετρο περίπου οκτώ ίντσες και ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια. Η σπάνια αυτή ανακάλυψη εξέπληξε τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον εκτιμητή.

“Ήξερα ότι ο παππούς μου ταξίδευε εκτενώς τη δεκαετία του 1940 και του 1950 και πέρασε χρόνο στην περιοχή του βορειοδυτικού μετώπου, όπου βρισκόταν ο Μέγας Αλέξανδρος, οπότε είναι πιθανό να το απέκτησε εκεί,” είπε ο άνδρας. “Αλλά ποτέ δεν μου είπε τίποτα γι’ αυτό το στεφάνι.”

Πιστεύεται ότι το στεφάνι προέρχεται από την αρχαιότητα στη Βόρεια Ελλάδα και χρονολογείται από την Ελληνιστική περίοδο, που ξεκίνησε από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. έως την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη μάχη του Ακτίου το 31 π.Χ. Εκτιμάται ότι το στεφάνι αξίζει από £100.000 έως £200.000.

Δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ακριβής προέλευση του στεφανιού καθώς δεν έχει χαρτιά ή έγγραφα, αλλά λόγω των ιχνών χώματος που βρέθηκαν επάνω του, πιστεύεται ότι μπορεί να είχε ταφεί κάποτε. “Είναι διαβόητα δύσκολο να χρονολογηθεί ένα χρυσό στεφάνι αυτού του τύπου,” είπε ο Schwinge. “Στυλιστικά ανήκει σε μια σπάνια ομάδα στεφανιών της Ελληνιστικής περιόδου και η μορφή του μπορεί να υποδεικνύει ότι κατασκευάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα.”

Τα στεφάνια αυτού του είδους συνήθως απεικόνιζαν κλαδιά δάφνης, μυρτιάς, βελανιδιάς και ελιάς, όλα σύμβολα των ιδανικών και των αξιών της αρχαίας Ελλάδας, όπως η σοφία, η νίκη, η γονιμότητα, η ειρήνη και η αρετή.

Τα στεφάνια, που είναι εξαιρετικά εύθραυστα, φοριούνταν σε ειδικές περιστάσεις ή αφιερώνονταν στους θεούς και τοποθετούνταν ως προσφορές στους τάφους αριστοκρατών στην αρχαιότητα.

Τρία χρόνια μετά, δεν είναι γνωστό τι συνέβη με το χρυσό στεφάνι. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το στεφάνι δημοπρατήθηκε όπως σχεδίαζε ο συνταξιούχος. Με τη ιστορική του σημασία και την πιθανότητα να καταλήξει σε μουσεία ή ιδιωτικούς συλλέκτες, πιθανόν να πωλήθηκε για ένα σημαντικό ποσό.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ένας ιδιώτης συλλέκτης με μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία ή την αρχαία Ελλάδα κέρδισε τη δημοπρασία και τώρα κατέχει το στεφάνι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου