Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του Μεγάλου Βασιλείου στο Ναό των Τιράνων

Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του Μεγάλου Βασιλείου στο Ναό των Τιράνων

«Το νέο χρόνο να ζήσουμε με περισσότερη αγάπη»... Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του Μεγάλου Βασιλείου εορτάστηκε στον Καθεδρικό Ναό Τιράνων Αλβανίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Αμαντίας Ναθαναήλ και του Επισκόπου Βίλιδος Αστίου.

Ο κ. Αναστάσιος τόνισε ότι «η Εκκλησία βάζει πάντα ως οδηγό στον καινούργιο χρόνο έναν εξαιρετικό και σπάνιο άνθρωπο. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν μια από τις πιο μεγάλες προσωπικότητες, διακρινόμενος για τις σπάνιες ικανότητές του, τις λευιτικές, αλλά, κυρίως, την απόλυτη και ακλόνητη αφοσίωσή του στον Τριαδικό Θεό. Έζησε με μια αδιάκοπη ένταση αγάπης προς το Θεό της αγάπης και την ακτινοβόλησε μέσα στην κοινωνία μ’ έναν τρόπο πρωτότυπο και ευλογημένο».

Και πρόσθεσε: «Ο Θεός να μας αξιώσει και τον χρόνο αυτό να ζήσουμε με περισσότερη αγάπη, με περισσότερη πίστη και με περισσότερη ελπίδα στην παρουσία και τη δύναμη του Θεού».

Για να καταλήξει λέγοντας ότι «να μην ανησυχούμε. Όταν ο Θεός είναι μαζί μας ποιος μπορεί να είναι ο κίνδυνος και ο φόβος μας. Δοκιμασίες, θλίψεις, προβλήματα θα υπάρχουν πάντοτε. όλα αυτά τα ξεπερνάμε με τη δύναμη εκείνου, που μας αγάπησε».

Και στην υπόλοιπη Αλβανία οι Ορθόδοξοι εόρτασαν την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου.

Στο ναό του αγίου Αθανασίου Ελμπασάν ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ενώ στο ναό του αγίου Γεωργίου Φίερι ο Μητροπολίτης Νικόλαος, όπου κόπηκαν βασιλόπιτες.

Κατά τα κηρύγματα τονίστηκε ότι ο Μέγας Βασίλειος μεγαλούργησε, γιατί όλα τα δώρα, που του δώρισε ο Θεός τα διέθεσε στην υπηρεσία των αδελφών του.

Ήταν κήρυκας της πίστης και της αγάπης και ταυτόχρονα καυτηρίαζε την παρανομία, την αδικία, την αποστασία από το Θεό και τόνωνε το λαό σε ώρες θλίψης.

Ήταν στοργικός πατέρας με τον παρηγορητικό λόγο του του, αλλά και με τα πρωτοποριακά φιλανθρωπικά του έργα.

Απευθύνθηκαν και ευχές για το νέο έτος, με την επισήμανση ότι στον καινούργιο χρόνο, ας μη σπαταλάμε ούτε ένα λεπτό, χωρίς να ωφελούμε και να ωφελούμαστε, όπως θέλει ο Χριστός να κάνουμε.

Μέσα στη γενική ανταλλαγή των δώρων, που προσφέρουν οι άνθρωποι στους ανθρώπους κατά το νέο έτος, και ένα υπέροχο και μεγάλης αξίας δώρο, που προσφέρει ο Θεός σε όλους μας.

Ποιο είναι αυτό; Ο χρόνος. Ο χρόνος της ζωής μας, ο χρόνος, που τμήμα του είναι και το νέο έτος.

Δώρο ο χρόνος; Δώρο του Θεού το νέο έτος; Πώς όχι; Δικός του δεν είναι ο χρόνος, τα χρόνια και οι καιροί; Ναι. Διότι Αυτός είναι άχρονος και έξω του χρόνου και των αλλαγών, που αυτός επιφέρει. Τα πάντα, όλη η υλική δημιουργία μεταβάλλονται, παλαιώνονται, διαλύονται, και μόνο ο Θεός μένει αμετάβλητος και αναλλοίωτος. Αλλά αιώνιος και αθάνατος εκείνος, αιώνιο και αθάνατο έπλασε και τον άνθρωπο.

Εξετιμήσαμε άραγε το μεγάλο αυτό δώρο του Κυρίου; Αν το εξετιμήσαμε, το νέο έτος θα είναι για τον καθένα μας σωτήριο.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια