Συλλήψεις Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο

Συλλήψεις Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο

Παραμένει η ένταση στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου, όπου Σέρβοι του Κοσόβου διατηρούν οδοφράγματα και καταγγέλλουν την Πρίστινα για «διωγμούς» σε βάρος τους, παράνομη «συμπλήρωση» τοπικών οργάνων του προτεκτοράτου από όπου παραιτήθηκαν οι Σέρβοι, ενώ το επίσημο αίτημα για ένταξη στην ΕΕ το οποίο κατέθεσε η κοσοβάρικη ηγεσία πρόσθεσε νέο «λάδι στη φωτιά».

Την Παρασκευή η αστυνομία της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» συνέλαβε έναν ακόμα πρώην αστυνομικό σερβικής υπηκοότητας, τον Γ. Μιχαήλοβιτς, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες συλλήψεις Σέρβων παραιτηθέντων αξιωματούχων.

Δύο μέρες μετά η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR ενίσχυσε την παρουσία της στο σημείο ελέγχου Γιαρίνα, στην είσοδο του Κοσσυφοπεδίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση Σέρβων με συνθήματα όπως «Δεν θα υπάρξουν ποτέ σύνορα, το Κόσοβο είναι Σερβία». Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση φέρονται να κλήθηκαν μέσω διαδικτύου και συμμετέχοντες από το Μαυροβούνιο και τη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι «πάνω από 15 οχήματα Hummer και πολλά φορτηγά της KFOR έκλεισαν αγροτικούς παρακαμπτήριους δρόμους αυτήν τη νύχτα». Ακόμα, ότι λίγες δεκάδες μέτρα από το σημείο ελέγχου Γιαρίνε, στρατιώτες του ΝΑΤΟ σήκωσαν ένα συρματόπλεγμα και έκλεισαν τον δρόμο με βαρέα οχήματα.

Η ίδια η KFOR ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει «τακτική» στρατιωτική άσκηση κοντά στη βάση της στο Νόβο Σέλο. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή της, «η άσκηση στοχεύει στην εκπαίδευση των μονάδων της KFOR για να εγγυηθούν την ελευθερία κίνησης σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσεων». Η εν λόγω αναφορά θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» τα οδοφράγματα που έχουν στήσει Σέρβοι του Κοσόβου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου