Τα Σκόπια προειδοποιούν για εγκατάλειψη του Open Balkans εάν ζημιωθεί το Κόσοβο

Τα Σκόπια προειδοποιούν για εγκατάλειψη του Open Balkans εάν ζημιωθεί το Κόσοβο

Τα Σκόπια μπορεί να φύγουν από τo Open Balkans εάν απειληθεί το Κόσοβο. Η επιβεβαίωση έρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι κατά τη διάρκεια δραστηριότητας με αφορμή τη 13η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Osmani, συνοδευόμενος από τον πρέσβη του Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια, Florian Qehaja, δήλωσε αυτή την Κυριακή ότι η πρωτοβουλία Open Balkans στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη συμμετοχή των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Εμείς, ως Βόρεια Μακεδονία, δεν θα επιτρέψουμε να ζημιωθεί καμία άλλη χώρα. Θεωρούμε ότι εάν κάποιος θα ζημιωθεί, σκέφτομαι εδώ και το Κοσσυφοπέδιο λόγω των απόψεών του για αυτήν την πρωτοβουλία, τότε δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θα είμαστε θεματοφύλακες της άμυνας οποιασδήποτε χώρας στα Ανοιχτά Βαλκάνια», δήλωσε ο Οσμάνι.

Τα Σκόπια αναγνώρισαν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου στις 9 Οκτωβρίου 2008, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εγκαθιδρύθηκαν στις 16 Οκτωβρίου 2009.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, ο Υπουργός Osmani δήλωσε ότι η κυβέρνηση της οποίας είναι μέρος παρέχει στήριξη στο Κοσσυφοπέδιο σε όλες τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες για ένταξη σε διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η απαλλαγή από τις βίζες .

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η περιοχή για να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το Open Balkans στοχεύει να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ενταχθεί καθώς το θεωρεί πρωτοβουλία που θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του και μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου