Online θα δηλώνουν τα κόμματα τα λογιστικά τους σύμφωνα με την αλβανική κεντρική επιτροπή

Online θα δηλώνουν τα κόμματα τα λογιστικά τους σύμφωνα με την αλβανική κεντρική επιτροπή

Στα Τίρανα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό σύστημα, όπου τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δηλώσουν τα οικονομικά τους σύμφωνα με μοντέλα, που διευκολύνουν τη διαδικασία και αποσαφηνίζουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα που ετοιμάζει, σύμφωνα με τον πολιτειακό επίτροπο, Ilirian Celibashi, ο οποίος δημοσίευσε αυτήν την πρωτοβουλία σήμερα, στοχεύει στην επίτευξη του διεθνούς προτύπου διαφάνειας της χρηματοδότησης των κομμάτων.

«Ο τρόπος λήψης των οικονομικών εκθέσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι στιγμής είναι μόνο έντυπος. Σπάνια μας φέρνουν υλικό σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανάλυση των δεδομένων και αυτό θα τελειώσει με το νέο σύστημα» - είπε ο κ. Celibashi.

Το σύστημα προβλέπει τη δυναμική ταξινόμηση των δεδομένων που αναφέρονται στις στήλες για δωρεές, έσοδα και έξοδα, καθώς και πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού, για ανάγνωση των εκθέσεων και λήψη αξιολογήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Αυτή η διαδικασία ψηφιοποίησης των κεφαλαίων των κομμάτων παρείχε επίσης οικονομική υποστήριξη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Yukihiko Hamada, διευθυντής του προγράμματος "Money in Politics" στο Διεθνές Ινστιτούτο IDEA, λέει ότι η αύξηση της διαφάνειας της χρηματοδότησης έχει ζητηθεί τόσο από Αλβανούς πολίτες όσο και από διεθνείς οργανισμούς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, για να διευκρινιστεί από πού αντλούν τα πολιτικά κόμματα τα κεφάλαιά τους, πόσα παίρνουν και πώς τα χρησιμοποιούν, τόσο στην καθημερινή ετήσια δραστηριότητα όσο και στις προεκλογικές εκστρατείες, χρειάζονται βελτιώσεις τόσο στον νόμο για τη χρηματοδότηση του πολιτικών κομμάτων και στον εκλογικό κώδικα.

Επιπλέον, εκτός από νομικές αλλαγές, απαιτούνται και τεχνικές αλλαγές για να αυξηθεί στο μέγιστο το επίπεδο ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου