Ο Βούτσιτς εγκαταλείπει τα σενάρια αλλαγής συνόρων με το Κόσοβο

Ο Βούτσιτς εγκαταλείπει τα σενάρια αλλαγής συνόρων με το Κόσοβο

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών για τη λύση για το Κοσσυφοπέδιο, ο Βούτσιτς είπε ότι η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει «όχι μόνο με τη θέλησή μας, αλλά και με τη θέληση των μεγάλων δυνάμεων».

«Η θέση δεν μπορεί να είναι η ίδια πριν και μετά το 1999, ούτε μετά το 2008, ούτε μετά το 2010», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι «κάποιες ενέργειες δυσκόλεψαν τη θέση του».

«Δεν κρύβω τίποτα, νόμιζα ότι η οριοθέτηση των συνόρων είναι λύση. Κατάλαβα ότι αυτό είναι αδύνατο, γιατί όλοι μου πηδήξατε στο κεφάλι», είπε ο Βούτσιτς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ιδέα της αλλαγής των συνόρων

Η ιδέα της αλλαγής των συνόρων, ως πιθανή λύση στις διαφορές μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, αποκαλύφθηκε το 2018. Αυτοί που την αποκάλυψαν ήταν οι τότε πρόεδροι των δύο αυτών χωρών, Βούτσιτς και Χασίμ Θάτσι.

Ωστόσο, η ιδέα αυτή έχει συναντήσει αντιδράσεις υπέρ και κατά, τόσο στο Κόσοβο και τη Σερβία, όσο και σε διεθνείς κύκλους.

Οι επικριτές είπαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο μεταξύ άλλων χωρών με ανοιχτές υποθέσεις. Συνοριακό σημείο μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας.

Γιατί η Βοσνία δεν έχει επιλύσει το ζήτημα των συνόρων με τους γείτονές της; Το Κόσοβο και η Σερβία, υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων από το 2011.

Παρά τις δεκάδες συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, η εφαρμογή πολλών από αυτές έχει καθυστερήσει.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αναμένεται να καταλήξει σε νομικά δεσμευτικές συμφωνίες. Το Κοσσυφοπέδιο επιμένει ότι αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει αμοιβαία αναγνώριση, αλλά η Σερβία προς το παρόν αρνείται, επιμένοντας σε μια "συμβιβαστική λύση".

Στη συνεδρίαση της Βουλής της Σερβίας την Τρίτη, ο Βούτσιτς είπε ότι «η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει, άμεσα ή έμμεσα, τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου». Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, εννέα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου που ξεκίνησε το τότε σερβικό καθεστώς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου