Δένδιας: Μονόδρομος για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή προοπτική

Δένδιας: Μονόδρομος για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή προοπτική

Προσκεκλημένος του Κροάτη ομολόγου του Gordan Grlić-Radman, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε νωρίτερα την Παρασκευή (26/8) ομιλία στην ετήσια συνάντηση των Κροατών Πρέσβεων στο Ζάγκρεμπ, αφήνοντας αιχμές και για την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα και να αποφευχθεί η αναβίωση του αναθεωρητισμού στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, καθώς και στην προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας, οι οποίες φέτος εορτάζουν τα 30 έτη διπλωματικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές αποτελούν υπόδειγμα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στη συνέχεια προέβη σε μία ανασκόπηση των βασικών προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία κινείται γύρω από 6 βασικούς άξονες: 1) Ευρώπη, 2) Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κόλπος, 3) Δυτικά Βαλκάνια, 4) ΗΠΑ, 5) Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική και 6) Πολυμέρεια.

Η εν λόγω επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ, η πέμπτη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Κροατία από την ανάληψη των καθηκόντων του, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση των διμερών δεσμών με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αξίες με την Ελλάδα σημείωναν οι διπλωματικές πηγές.

Κατά την παραμονή του στην κροατική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κροατίας, Zoran Milanović.

reporter.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου