Βούτσιτς: Ελπίζουμε σε συμφωνία με το Κόσοβο εντός δέκα ημερών

Βούτσιτς: Ελπίζουμε σε συμφωνία με το Κόσοβο εντός δέκα ημερών

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, δήλωσε την Κυριακή στο Βελιγράδι ότι έχει την υποστήριξη των εκπροσώπων των Σέρβων του Κοσόβου για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την κυβέρνηση στην Πρίστινα για το θέμα των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από τη συνάντηση της 18ης Αυγούστου, όπου συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, ο πρόεδρος της Σερβίας δεν είχε μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά από συνάντηση την Κυριακή 21 Αυγούστου στο Βελιγράδι με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου, ο Βούτσιτς απευθύνθηκε στο έθνος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Βούτσιτς είπε ότι είναι αποφασισμένος να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση με το Κοσσυφοπέδιο για τα έγγραφα ταυτότητας και τις πινακίδες αυτοκινήτων εντός δέκα ημερών, καθώς η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να ξεκινήσει την εφαρμογή μέτρων αμοιβαιότητας για αυτά τα δύο ζητήματα την 1η Σεπτεμβρίου. Προειδοποίησε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να εγκαταλείψουν όλους τους θεσμούς εάν δεν βρεθεί λύση για τις ανησυχίες τους.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι είχε προτείνει να μην συμπεριληφθούν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου στην απόφαση για τα προσωπικά έγγραφα και να εξοπλιστούν με πινακίδες κυκλοφορίας που είναι ουδέτερες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, «απέρριψε αυτές τις συμβιβαστικές προτάσεις. " Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, «στόχος της Πρίστινα είναι η κατάργηση κάθε τι που σχετίζεται με το σερβικό κράτος και η δίωξη των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο».

Ο Βούτσιτς απειλεί να απομακρύνει τους Σέρβους από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

«Ενημερώθηκα από τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ότι εάν δεν βρεθεί λύση για σύντομο χρονικό διάστημα, εάν δεν σταματήσει η δίωξη των Σέρβων, οι πολιτικοί θα εγκαταλείψουν όλα τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια οι δικαστές και οι αξιωματικοί της αστυνομίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», είπε ο Βούτσιτς, προειδοποιώντας όπως είπε, «αναιρώντας την εντολή των Βρυξελλών που συμφωνήθηκε».

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, στον τελευταίο γύρο διαλόγου στις Βρυξέλλες, το Κοσσυφοπέδιο μίλησε για μια τελική συμφωνία έξι σημείων: «Το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε την Πέμπτη να συζητηθεί μια γενική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων που περιελάμβανε αμοιβαία αναγνώριση, ζημίες πολέμου, αντιμετώπιση με το θέμα των αγνοουμένων και των θυμάτων βιασμού, τη συμμετρία στα δικαιώματα των Σέρβων και των Αλβανών στη Σερβία, καθώς και την αναθεώρηση των συμφωνιών που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως», είπε ο Βούτσιτς.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι συζήτησε δύο θέματα, το γενικό πλαίσιο της τελικής συμφωνίας και τις σερβικές πινακίδες και έγγραφα, για τα οποία υποσχέθηκε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστούν μέτρα για το θέμα αυτό από το Κόσοβο.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου