Μετά τους Αμερικανούς και οι Γερμανοί κατά της «νέας αμνηστίας» Ράμα

Μετά τους Αμερικανούς και οι Γερμανοί κατά της «νέας αμνηστίας» Ράμα

Μετά το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανίας και Εμπορίου στην Αλβανία (DIHA) τάσσεται κατά της φορολογικής αμνηστίας.

«Η έγκριση αυτού του ενιαίου νόμου θα πραγματοποιούσε κάποια γρήγορα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα είχε και αρνητικές επιπτώσεις, όπως η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να στραφούν από την τυπικότητα στην ατυπία με την ελπίδα μιας δεύτερης φορολογικής αμνηστίας», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

«Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι ο «Ειδικός Φόρος» στο άρθρο 16 του Σχεδίου Νόμου. Ένας τόσο χαμηλός φόρος (5%, 7% και 10%) για την επισημοποίηση χρημάτων και αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι μόνο άδικος για τις επιχειρήσεις που έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους κατά τον χρόνο που καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία με πολλαπλάσιο ποσοστό, αλλά ταυτόχρονα θα προωθήσει την άτυπη ιδιότητα στο μέλλον», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο δημοσιονομικής αμνηστίας έχει διανεμηθεί για διαβούλευση από την κυβέρνηση, η οποία λέει ότι οι Αλβανοί μετανάστες οπουδήποτε στον κόσμο έχουν το δικαίωμα να φέρουν τα χρήματά τους στην Αλβανία.

Όμως το υψηλό όριο των αδήλωτων χρηματικών ποσών, έως 2 εκατομμύρια ευρώ, έχει εγείρει αμφιβολίες ότι η πρωτοβουλία δεν θα διευκολύνει τους έντιμους μετανάστες, αλλά για όσους είχαν κέρδη από διακίνηση ναρκωτικών, εκμετάλλευση πορνείας ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφραστεί κατά της πρωτοβουλίας, η οποία ενθαρρύνει την απαλοιφή από το βρώμικο χρήμα. Το Αμερικανικό Επιμελητήριο και η Γερμανική Ένωση θυμούνται ότι η κριτική τους για τη φορολογική αμνηστία των προηγούμενων ετών δεν είχε ληφθεί υπόψη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου