Οι αγελάδες και το «χόρτο» του Ράμα

Οι αγελάδες και το «χόρτο» του Ράμα

Ο Έντι Ράμα εξέπληξε τους δικούς του όταν δεν πίστευε στα μάτια του ότι το INSTAT (Ινστιτούτο Στατιστικής) δημοσίευσε τα στοιχεία ότι ο αριθμός των αγελάδων και των μικρών βοοειδών ήταν σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια. Ο Ράμα όμως, ως μάστερ στη λογιστική, που «σπουδάζει» από την τέταρτη δημοτικού, αφού έμαθε ζωγραφική και άλλες τέχνες, έθεσε ένα ερώτημα. Γιατί λέτε ότι οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες έχουν μειωθεί όταν η χώρα καλύπτει τις ανάγκες σε γάλα κατά 97 τοις εκατό;

Στην πραγματικότητα, το γάλα προέρχεται χύμα από τη Σερβία, επωφελούμενο επίσης πολύ από την πρωτοβουλία Open Balkans, και οι Σέρβοι αγρότες βρήκαν μια καλή αγορά στην Αλβανία, αφού με τις επιδοτήσεις που έχουν στη χώρα τους, μπόρεσαν να το διαθέσουν εκεί, ακόμη και σε ανταγωνιστικές τιμές. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία. Ορισμένες φάρμες που μετά βίας επιβιώνουν και μέρα με τη μέρα μειώνονται, λαμβάνουν ζωοτροφές για βοοειδή από τις δύο βαλκανικές χώρες, δηλαδή, χόρτο από τα Σκόπια, ενώ καλαμπόκι και άλλα συμπυκνώματα από τη Σερβία.

Το αγελαδινό γάλα προέρχεται από τα Σκόπια πολύ φθηνότερο από ό,τι παράγεται στην Αλβανία. Η αύξηση της τιμής του λαδιού, των χημικών λιπασμάτων, η έλλειψη νερού άρδευσης και το υψηλό κόστος οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας έχει κάνει τους αγρότες να αγοράζουν το γρασίδι από τη γειτονική χώρα, αφού κοστίζει πολύ περισσότερο η τοπική παραγωγή.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη για τον πρωθυπουργό, όταν μάθει όταν το χόρτο έρχεται από τα Σκόπια. «Πώς δεν είχε χόρτο η χώρα» - δικαίως θα θέσει το ερώτημα ο νούμερο ένα της χώρας. Ωστόσο, έχουν χόρτο, έστω και χύμα, όσο οι γειτονικές χώρες αλιεύουν κάθε φορά τόνους χασίς που παράγεται στη χώρα, όπου χαϊδευτικά το αποκαλούν «θαυματουργό ζιζάνιο».

Ναι, ανταγωνίζονται οποιονδήποτε, βγήκαν ακόμη και έβδομοι στον κόσμο για παραγωγή και διακίνηση χασίς. Ένα επίτευγμα που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και όλα τα εύσημα πάνε πρώτα στην Κρατική Αστυνομία και φυσικά στην αλβανική κυβέρνηση που μπόρεσε να «επιδοτήσει» εγκληματικές ομάδες, επιτρέποντάς τους να περιφέρονται ελεύθερα στην κυκλοφοριακή όαση.

Οι αγελάδες και τα μικρά βοοειδή εκτρέφονται με το «χόρτο αναψυχής» που παράγεται άφθονα στη χώρα;

Όποιος παράγει χασισόχορτο βλέπει τα οφέλη για όλους, μόνο που ένα μέρος του κέρδους τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια πηγαίνει στον «φόρο ψήφου» για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στην κυβέρνηση. Ναι, με αυτά τα έσοδα εξασφαλίζουν υψηλές θέσεις, διευθυντές, δήμαρχους ακόμη και αναπληρωτές. Υπάρχει λοιπόν χόρτο, δεν τρώγεται, αλλά καπνίζεται, φέρνοντας την ψευδαίσθηση της προπαγάνδας ότι δεν υπάρχουν πραγματικά αγελάδες, πρόβατα και κατσίκια εκεί, αλλά υπάρχει άφθονο γάλα σε σκόνη ή φυσικό και το ποτάμι έρχεται από τη Σερβία... Όσο για το γρασίδι... Κόψτε το πρώτο δρεπάνι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αχυρώνες θα είναι γεμάτοι, από τα υψίπεδα του Ντουκαγκίνι μέχρι τον ποταμό του Αυλώνα!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου