Απάντηση Βουλγαρίας στις επικρίσεις του Ράμα

Απάντηση Βουλγαρίας στις επικρίσεις του Ράμα

Μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε κατά της Βουλγαρίας ο Έντι Ράμα στη μάταιη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η Σόφια απάντησε με δική της δήλωση.

Καθώς η Βουλγαρία απέτυχε να άρει το βέτο της στα Σκόπια λόγω διεκδικήσεων για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα, αναστέλλοντας επίσης την ένταξη της Αλβανίας, ο Ράμα εξαπέλυσε επικρίσεις εναντίον της. Το χαρακτήρισε «ντροπή» και κατηγόρησε τη Βουλγαρία, μια χώρα του ΝΑΤΟ ότι «απήγαγε» δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ενώ ο πόλεμος βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρώπης.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με ανακοίνωση όπου καταδίκασε τη στάση Ράμα.

«Η Βουλγαρία ήταν πάντα μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προσχώρηση του αλβανικού λαού. Υπερασπιστήκαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, ακόμη και όταν ήταν πολύ πιο δύσκολο από σήμερα», αναφέρει η δήλωση.

Συνεχίζει, «Με τα χρόνια, δεν υπήρξαν πολλοί να μας στηρίξουν σε αυτόν τον σκοπό. Το υποστηρίζουμε και σήμερα, παρά τα πάντα, στο όνομα ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Η δήλωση αναφέρεται στα σχόλια του Ράμα ως «απρόκλητα», «σκληρά», «προσβλητικά» και «χαμηλού επιπέδου γλώσσας» και είπε ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την έλλειψη ευρωπαϊκών επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

«Αναμένουμε από τον Αλβανό πρωθυπουργό να προσαρμόσει τα εκφραστικά του μέσα σε μια γλώσσα που είναι κατάλληλη για έναν πολιτικό από μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ».

Η δήλωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «Οι λαοί μας έχουν ένα κοινό συμφέρον, το οποίο δεν πρέπει να υπονομεύεται από την εσφαλμένη κρίση ενός πολιτικού. Είναι ανεπίτρεπτο οι σχέσεις μεταξύ των κρατών να γίνονται όμηροι της εκκεντρικότητας του σημερινού Αλβανού πρωθυπουργού».

Ο Ράμα απάντησε στη δήλωση, στα αγγλικά στο Twitter.

«Ω! Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχει πρόβλημα με τον τρόπο ομιλίας μου! Δίκαιο. Έχω επίσης ένα θέμα με τον τρόπο με τον οποίο η Βουλγαρία θέλει να λύσει διμερή ζητήματα χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της διεύρυνσης ως μέσο απαγωγής δύο χωρών του ΝΑΤΟ! Εύκολο, φίλοι: Άρετε το VETO ή να με ανεχτείτε!» έγραψε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου