Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Κόσοβο να ενταχθεί στο ειρηνευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Κόσοβο να ενταχθεί στο ειρηνευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την Ειρήνη», δήλωσε την Πέμπτη η πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλιαν Σμιθ, αφού ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή της στο RFL, η Σμιθ μίλησε για τα Δυτικά Βαλκάνια, την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης και το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ευρωπαϊκούς ή ευρωατλαντικούς οργανισμούς και θεσμούς. Πιστεύουμε ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν την ένωση και τη συμμετοχή τους. Σίγουρα θα υποστηρίξουμε την κίνηση του Κοσσυφοπεδίου προς το πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη», δήλωσε η Σμιθ σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο επίσης υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ωστόσο, η Σμιθ σημείωσε επίσης ότι όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ομόφωνες. «Όλα όσα συμβαίνουν εδώ στη συμμαχία του ΝΑΤΟ γίνονται με συναίνεση… όπου και τα 30 κράτη πρέπει να συμφωνήσουν. Έτσι, αυτή θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί με συναίνεση, αν το Κοσσυφοπέδιο αποφασίσει να προσπαθήσει να κινηθεί προς μια εταιρική σχέση για την ειρήνη», διευκρίνισε.

Όπως μεταδίδει το Euractiv, του παρόντος, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, οι οποίες είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος.

«Όλοι μας ανησυχούμε πολύ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια…Έτσι, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το Κοσσυφοπέδιο στην αποφασιστικότητά του και στις προσπάθειές του προς τη Συνεργασία για την Ειρήνη», συνέχισε η Σμιθ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Σμιθ είπε επίσης ότι, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ συναντήθηκε με όλα τα μέλη για να επανεξετάσει τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας.

Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθούν στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου για την επόμενη σύνοδο κορυφής τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου