Δέλβινο - Επανεκκίνηση της έρευνας για φυσικό αέριο

Δέλβινο - Επανεκκίνηση της έρευνας για φυσικό αέριο

Η Εταιρεία Φυσικού Αερίου Δελβίνου υπέβαλε αίτηση στις αλβανικές αρχές για την ολοκλήρωση των εργασιών για την εξερεύνηση του κοιτάσματος στην εν λόγω περιοχή.

Συμφωνία για την εξερεύνηση της περιοχής υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2007, αλλά οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το έργο έχουν αλλάξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών. Το πεδίο, που ανακαλύφθηκε το 1987 έχει κοιτάσματα. Το κοίτασμα De-4 και το κοίτασμα Del-12. Πιστεύεται πως και τα δύο έχουν παραγωγική ικανότητα μεταξύ οκτώ και δέκα χιλιάδων κανονικών κυβικών μέτρων (Nm3) την ημέρα.

«Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα κοιτάσματα που ανήκουν στην Albpetrol και έχει εξαγοραστεί από την Delvina Gas Company και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την κατασκευή νέας δομής», αναφέρει το έγγραφο που κατατέθηκε στις αρχές.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα αναπτύξει μόνο την υπάρχουσα υποδομή ενώ θα επενδύσει σε πρόσθετο εξοπλισμό για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Το κοίτασμα Δελβνίνου έχει έκταση 234 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι σχετικά ανεξερεύνητο. Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, στόχος της εταιρείας είναι να κάνει περισσότερες γεωτρήσεις για να αυξήσει την ποσότητα του παραγόμενου φυσικού αερίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και έχει εγγεγραμμένο υποκατάστημα στην Αλβανία. Ανέλαβε τα δικαιώματα λειτουργίας στο Δέλβινο από την Albpetrol το 2016, ενώ κατά τον Φεβρουάριο του 2022, ο επικεφαλής της Delvina Gas ορίστηκε ο Kastriot Bejtaj, ο οποίος και ήταν ο προηγουμένως διευθυντής της Albpetrol.

Πρόσφατα, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «αεριοποιήσει» τη χώρα μέσω μιας επιλογής έργων φυσικού αερίου, ωστόσο εκείνο που ολοένα επιβεβαιώνεται, είναι πως με κάθε τρόπο και σε κάθε τομέα της χώρας, εμπλέκονται «Στρατηγικοί Επενδυτές – σωτήρες».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου