Η Ουγγαρία στηρίζει την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας

Η Ουγγαρία στηρίζει την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας

Περιγράφοντας την αστάθεια των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας Ίστβαν Νάγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει το Κίεβο να πουλήσει στο εξωτερικό.

«Έχουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορώ να το θέσω έτσι, επειδή στην Ουκρανία η καλλιεργούμενη έκταση έχει μειωθεί, η ποσότητα των καλλιεργειών έχει μειωθεί και δεν μπορούμε να συγκομίσουμε ό,τι έχουμε», δήλωσε ο Νάγκι στο RTL Híradó την Κυριακή (22 Μαΐου), όπως μετέδωσε το Telex.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να ανοίξουμε το δρόμο για τα ουκρανικά σιτηρά προς τον υπόλοιπο κόσμο μέσω της ξηράς», πρόσθεσε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην Ουγγαρία δεν γίνεται αισθητός στην έλλειψη αποθεμάτων, αλλά στην αύξηση των τιμών και ως εκ τούτου η κυβέρνηση εργάζεται για να δημιουργήσει ευκαιρίες για την εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ότι θα απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουγγαρία. Αντ' αυτού, όμως, με διάταγμα έθεσε ως προϋπόθεση για την εξαγωγή ορισμένων καλλιεργειών σιτηρών την καταγραφή και εξασφάλισε το δικαίωμα προληπτικών αγορών σιτηρών που προορίζονταν για εξαγωγή, το οποίο όμως δεν έχει κάνει χρήση.

Ο υπουργός γεωργίας δήλωσε τώρα ότι το μέτρο δεν αποσκοπούσε στη διακοπή των εξαγωγών, αλλά μόνο στην καταγραφή των αποθεμάτων.

Euractiv.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου