Οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ το 2023

Οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών ξεπέρασαν  τα 100 εκατ. ευρώ το 2023

Το 2023 σημαδεύτηκε από μια εντυπωσιακή άνοδο στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το 2022. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής, καθώς οι εξαγόμενες ποσότητες παρουσίασαν μείωση περίπου 5%.

Σε σύγκριση με το 2019, τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά έχουν καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με την αξία να αυξάνεται κατά 39,3% και την ποσότητα να παρουσιάζει άνοδο 5,21%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον κύριο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, απορροφώντας το 76% του συνόλου. Η Γερμανία ηγείται, με 40% σε αξία (42,5 εκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενη από το Ιράκ (14,6 εκατομμύρια ευρώ), τη Βουλγαρία (10 εκατομμύρια ευρώ), την Ολλανδία (5 εκατομμύρια ευρώ) και άλλες χώρες.

Το ούζο διατηρεί την κυρίαρχη θέση του στις ελληνικές εξαγωγές, αντιπροσωπεύοντας το 58% της αξίας και το 68% του όγκου. Η άνοδος της ζήτησης για ελληνικά αποστάγματα, όπως το ούζο και το τσίπουρο, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα και την αυθεντικότητα των ελληνικών προϊόντων, ωθούν τα έσοδα σε ιστορικά υψηλά.

Παρά την πτώση στις εξαγόμενες ποσότητες, η άνοδος της τιμής λειτούργησε ευεργετικά, οδηγώντας τα έσοδα από τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά σε ανοδική τροχιά. Η Γερμανία παραμένει η κύρια αγορά, ενώ το ούζο διατηρεί την κυρίαρχη θέση του, αποτελώντας ένα σημαντικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου