ΕΕ: Η Αλβανία να εγγυηθεί την προστασία των μειονοτήτων

ΕΕ: Η Αλβανία να εγγυηθεί την προστασία των μειονοτήτων

Με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη θα επιδείξουν την ευρωπαϊκή ενότητα, αναγνωρίζοντας τη σημασία των γεωπολιτικών επιπτώσεων πληρώντας τα κριτήρια της διεύρυνσης.

Σε μια έκθεση που αξιολογεί την πρόοδο της Αλβανίας σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ το 2021, οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επαίνεσαν τον στρατηγικό προσανατολισμό και την ακλόνητη δέσμευση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασαν τη σαφή υποστήριξή τους για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της χώρας και τη φιλοδοξία για ένταξη στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποτυχία έναρξης καθυστερημένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια, τονίζοντας την αλληλεγγύη και την πλήρη λύπη προς τους πολίτες αυτών των χωρών. Αυτή η αποτυχία υπονομεύει τη στάση του κοινού απέναντι στην ΕΕ και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στο σύνολό της, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 66 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές, αναφέρει ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξαρτάται από βιώσιμες και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς πολιτικής.

Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Αλβανία να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της οικονομίας. Πρέπει επίσης να ενδυναμώσει την κοινωνία των πολιτών, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να διασφαλίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επαινώντας τη συνέχεια της Αλβανίας ως αξιόπιστου και αφοσιωμένου εταίρου εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, η έκθεση καλεί την ΕΕ «να αξιολογήσει κριτικά τις ιστορικές επιπτώσεις που είναι σημαντικές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας». Προτρέπει τα κράτη μέλη να επιδείξουν ευρωπαϊκή ενότητα ξεκινώντας επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της απόφασης όσο και την εκπλήρωση των επίσημων κριτηρίων και από τις δύο χώρες.

Η εισηγήτρια Isabel Santos είπε ότι «η Αλβανία παραμένει ένας πλήρως αξιόπιστος και αφοσιωμένος στρατηγικός εταίρος. Η χώρα συνεχίζει να προχωρά με θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. «Το Συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσει να ξεκινήσει καθυστερημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ενόψει των αυξανόμενων γεωστρατηγικών προκλήσεων», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου