Αυλώνα: Πλωτοί σταθμοί ηλεκτρ. ενέργειας από τις ΗΠΑ

Αυλώνα: Πλωτοί σταθμοί ηλεκτρ. ενέργειας από τις ΗΠΑ

Η Αλβανία νοίκιασε 2 πλοία τα οποία θα τοποθετηθούν στο Τρίπορτο της Αυλώνας και θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Πρέσβης Yuri Kim, για 2 χρόνια.

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, δήλωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας, ότι αυτό θα χρησιμεύσει για τη διασφάλιση μιας ενεργειακής ανεξαρτησίας.

«Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία να νοικιάσουμε 2 πλοία παραγωγής ενέργειας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο TPP. Είναι πλωτοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που θα μας εγγυηθεί μια ενεργειακή ανεξαρτησία, σίγουρα περιορισμένη», δήλωσε η Balluku.

Η παραγωγή ενός από αυτά τα πλοία είναι 114 MW την ώρα και θα υπάρχουν ανταγωνιστικές τιμές όσον αφορά το τρέχον χρηματιστήριο, το οποίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλα σοκ. Τα πλοία αυτά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός 3 μηνών, κάτι που συμπίπτει με την καλοκαιρινή περίοδο, όπου και η χώρα απαιτεί περισσότερη ενέργεια.

Δεδομένου ότι η Αυλώνα είναι ένα από τα πιο τουριστικά και πολυσύχναστα μέρη κατά τη θερινή περίοδο, η Balluku φρόντισε να τονίσει ότι αυτά τα 2 πλοία είναι πιστοποιημένα από την Παγκόσμια Τράπεζα, άρα σέβονται τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου