Η Γερμανία ενισχύει την παρουσία της στα Δυτ. Βαλκάνια

Η Γερμανία ενισχύει την παρουσία της στα Δυτ. Βαλκάνια

Η Γερμανία όρισε τον πρώτο της ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να προσπαθήσει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την χθεσινή της παρουσία στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Ήρθα σε εσάς με ένα σαφές μήνυμα: η Γερμανία θα δείξει περισσότερη παρουσία εδώ στη χώρα σας και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά η Μπέρμποκ μετά από την συνάντησή της με τον Βόσνιο ΥΠΕΞ.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Γερμανία δημιούργησε δημιούργησε τη θέση του ειδικού απεσταλμένου, τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μάνουελ Σαράζιν, πρώην βουλευτής στην Bundestag που συχνά εμφανιζόταν ως δυναμικός υποστηρικτής των συμφερόντων της περιοχής, θα αναλάβει το ρόλο.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκό, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ έχει ήδη ειδικούς εκπροσώπους για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ άλλων για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω των πρόσφατων συζητήσεων σχετικά με τη χορήγηση της ιδιότητας μέλους της ΕΕ ή υποψήφιας χώρας, η οποία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσαν να μείνουν πίσω όσον αφορά στην ένταξη στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν η διστακτικότητα της Σερβίας να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι.

Τέλος, η γερμανική αντιπροσωπεία δεν θα επισκεφθεί την Αλβανία και τα Σκόπια που ελπίζουν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την τρέχουσα χρονιά

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου