Αίτημα ταχείας ένταξης στην ΕΕ από Μολδαβία, Γεωργία και Ουκρανία

Αίτημα ταχείας ένταξης στην ΕΕ από Μολδαβία, Γεωργία και Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το EURACTIV, η Μολδαβία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ταχεία ένταξη στην ΕΕ την Πέμπτη (3 Μαρτίου), όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με αφορμή τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο πρωθυπουργός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπέγραψαν την Πέμπτη την επίσημη αίτηση ένταξης της χώρας της στην ΕΕ.

«Θέλουμε να είμαστε μέρος του ελεύθερου κόσμου», είπε η πρόεδρος της Μολδαβίας.

Ωστόσο, στην επίσκεψή του στη Μολδαβία την Τετάρτη ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την «αστάθεια στα σύνορα» που θα μπορούσε να δημιουργήσει η σύγκρουση.

«Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Μολδαβίας είναι σοβαροί», είπε, τονίζοντας ότι από την πρωτεύουσα Κισινάου «ακούγεται ο θόρυβος των βομβών», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία δίπλα στα σύνορά της.

Μάλιστα, είναι γεγονός πωςοι φιλορωσικές και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας Κισινάου από τότε που η Μολδαβία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Η Μόσχα, από την άλλη, εξακολουθεί να διαθέτει μια στρατιωτική βάση καθώς και ένα απόθεμα περίπου 20.000 τόνων πυρομαχικών στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας. Το μακροχρόνιο αίτημα του Κισινάου, λοιπόν, είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων αυτών.

Μια σύνοδος κορυφής μεταξύ της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στη γεωργιανή πόλη Μπατούμι στη Μαύρη Θάλασσα το 2021 κατέληξε στην υπογραφή μιας δήλωσης που καλεί την ΕΕ να αναγνωρίσει την προοπτική των χωρών αυτών να γίνουν μια μέρα πλήρη μέλη της ΕΕ.

Τώρα μετά την υποβολή και των τριών ταχέων αιτημάτων, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να συζητήσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτών στηνάτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου