Lührmann: Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Σκόπια

Lührmann: Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Σκόπια

Η Anna Lührmann, υπουργός Επικρατείας της Γερμανίας για την Ευρώπη και το Κλίμα, σε αποκλειστική της συνέντευξη που παραχώρησε στη DW αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Γερμανίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Υπουργό, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια θα πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να άρουμε και τα τελευταία εμπόδια», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Την προηγούμενη μέρα ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν στην Αλβανία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε άνθρωπο που κρατά τον λόγο του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΕ δεν τηρεί την υπόσχεσή της. Είχε λίγο δίκιο, έτσι δεν είναι;» ανέφερε η δημοσιογράφος απευθυνόμενη προς την Γερμανίδα υπουργό.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να τηρήσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση την υπόσχεσή μας προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ως εκ τούτου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να άρουμε τα τελευταία εμπόδια. Είμαι πολύ σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε πρόοδο.»

«Είπατε ότι ο δρόμος προς την ένταξη περνά από μεταρρυθμίσεις. Και νομίζω ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αλβανία. Για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλήσατε στα Τίρανα»

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη στην ΕΕ απαιτεί την εκπλήρωση πολλών προϋποθέσεων. Τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, ειδικά στον τομέα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Στην Αλβανία, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε στη διαδικασία ελέγχου, η οποία απαιτεί τη βοήθεια της αντιπολίτευσης. Μιλήσαμε γι' αυτό το θέμα, αλλά γενικά, συγχαίρω την Αλβανία για την αποφασιστικότητα με την οποία έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Anna Lührmann.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου