Αλβανία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του COVID-19 σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

Αλβανία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του COVID-19 σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση κατά του Covid – 19 ξεκίνησε σήμερα (03.12) στην Αλβανία για πολίτες άνω των 18 ετών, που έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση. Την απόφαση έλαβε την Πέμπτη (02.12) η Τεχνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία αξιολογεί με αυξημένο κίνδυνο την κατάσταση εξάπλωσης της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει το DW, υπό αυτές τις συνθήκες, η εν λόγω επιτροπή εισηγήθηκε επίσης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, των εμπορικών κέντρων και των σούπερ μάρκετ.

Η Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και αναπλ. υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας Μίρα Ρακατσόλι που δημοσίευσε τις προαναφερόμενες αποφάσεις, τόνισε ότι «έως τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί στα εμπορικά κέντρα.

Στις 4 Ιανουαρίου 2022, η κάρτα εμβολιασμού ή το αρνητικό τεστ PCR θα απαιτείται κάθε πέντε ημέρες.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων παραμένουν σε ισχύ

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Τεχνικής Επιτροπής «υπάρχει υψηλή ένταση εξάπλωσης της λοίμωξης καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έφθασαν τα 347 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και λαμβάνει χώρα κοινοτική μετάδοση».

Η παραλλαγή Omicron έχει μπει στην Αλβανία;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, καθώς αναμένονται απαντήσεις από εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, για τα δείγματα που αποστέλλονται σε ασθενείς μολυσμένους με τον ιό και προετοιμάζονται σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα.

«Όσο συνεχίζεται η πανδημία, αναμένεται η εμφάνιση νέων παραλλαγών και στην προσοχή όλων των φορέων που ασχολούνται με την πανδημία», είπε.

Η άφιξη του Omicron στην Ιταλία και την Ελλάδα, δύο γειτονικές χώρες όπου υπάρχει η πλειοψηφία των Αλβανών μεταναστών που εισέρχονται στην Αλβανία, καθιστά πιο πιθανό να επηρεαστεί από αυτή την παραλλαγή.

Επίσης οι υγειονομικές αρχές ζητούν να συνεχιστεί ο εμβολιασμός ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Omicron. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, από την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού φέτος έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 2.103.351 δόσεις, εκ των οποίων οι 1.072.645 είναι πρώτες δόσεις, 951.013 οι δεύτερες δόσεις και μόλις 67.381 δόσεις είναι τρίτες.

Τέλος στις αρχές του περασμένου μήνα ξεκίνησε ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση, γνωστή ως «αναμνηστική» για τις πιο ευάλωτες ομάδες, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου