Ο Πούτιν εγγυάται στη Σερβία στήριξη στα θέματα με το Κόσοβο και φυσικό αέριο

Ο Πούτιν εγγυάται στη Σερβία στήριξη στα θέματα με το Κόσοβο και φυσικό αέριο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Σερβία με ευνοϊκούς όρους και ότι σύντομα θα υπογραφεί νέα σύμβαση προμήθειας για να αντικαταστήσει την τρέχουσα, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Πούτιν και Βούτσιτς συναντήθηκαν στο Σότσι, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μετά την συνάντησή τους ο Βούτσιτς είπε ότι τους επόμενους έξι μήνες, η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για τη Σερβία θα παραμείνει χαμηλή, στα 270 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Επίσης ο Πρόεδρος Πούτιν είπε στον Σέρβο Πρόεδρο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τη Σερβία στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος η κατάσταση θα επιλυθεί με τρόπο που να συνάδει με τα συμφέροντα όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε τους στενούς δεσμούς μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, ενώ υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο αμυντικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρει το VOA, η Σερβία βασίζεται στη Ρωσία και στην άρνησή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και παρόλο που φιλοδοξεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής η πρόοδος των σχέσεων μεταξύ των Αλβανών του Κοσόβου και των Σέρβων είναι ελάχιστη, ενώ η στήριξη της Ρωσίας αποτελεί βασικό παράγοντα ασφαλείας για την Σερβία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου