Yuri Kim: Με αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα η ομιλία της για την Αλβανία

Yuri Kim: Με αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα η ομιλία της για την Αλβανία

Στην ομιλία της κατά τη Συμβουλευτική συνάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Δωρητές, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Αλβανία Yuri Kim, είπε ότι στην πραγματικότητα όλοι θέλουν στην Αλβανία, να νιώθουν ασφαλείς και ελεύθεροι. Μια Αλβανία που υποστηρίζει τη δικαιοσύνη για όλους, που εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που προστατεύει τους πολίτες της. Όπως αναφέρει το ΑΤΑ, το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά και ο βίαιος εξτρεμισμός καταστρέφουν αυτές τις ιδιότητες. Υπονομεύουν τη δημοκρατία, στρεβλώνουν τις αγορές, διαβρώνουν την ποιότητα ζωής και απειλούν το κράτος δικαίου.

«Οι έντιμοι και εργατικοί άνθρωποι αποθαρρύνονται όταν βλέπουν ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν ελέγχεται. Όταν οι έντιμοι άνθρωποι βλέπουν διεφθαρμένους πολιτικούς χάνουν την πίστη τους στο σύστημα. Και οι βίαιοι εξτρεμιστές επιδιώκουν να καταστρέψουν όλους τους πολιτικούς θεσμούς. Το λαμπρό μέλλον της Αλβανίας στηρίζεται στον απλό Αλβανό πολίτη που πιστεύει ότι το σύστημα δεν είναι στραμμένο εναντίον του. Ότι αξίζει να επενδύσουν το χρόνο, τα χρήματα και το μέλλον της οικογένειάς τους στην Αλβανία. Ότι θα έχουν κάθε ευκαιρία να πετύχουν χωρίς φόβο ότι κάποιος θα είναι πάντα απλωμένος για δωροδοκίες ή ότι ισχυροί άνθρωποι θα απελευθερωθούν για να σου αρπάξουν την επιτυχία. Ή ότι ένας εξτρεμιστής θα απειλήσει αυτούς ή τις οικογένειές τους.

Ο καλύτερος τρόπος, ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της βίαιης διαφθοράς και του εξτρεμισμού είναι να υπάρχουν ανεξάρτητοι θεσμοί που να υποστηρίζουν το κράτος δικαίου. Η αστυνομία, οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι πολιτικοί πρέπει να αντισταθούν και να καταπολεμήσουν τις διαβρωτικές συνέπειες του εκφοβισμού, του ξεπλύματος χρήματος, της διαφθοράς και του βίαιου εξτρεμισμού».

Συνεχίζοντας αναφέρει:

«Η Αλβανία σημείωσε πραγματική επιτυχία το 2021. Από την απομάκρυνση διεφθαρμένων δικαστών, μέχρι την καταδίκη υψηλού επιπέδου εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην Γενικού Εισαγγελέα. Μέχρι τις συλλήψεις πολιτικών, αστυνομικών και εγκληματιών του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα τους τελευταίους μήνες.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Αρχίζουμε να βλέπουμε μια νέα εποχή όπου το σύστημα μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες του και όχι μόνο τους ισχυρούς, τους πλούσιους και τους εγκληματίες. Υπάρχει η αίσθηση ότι η ατιμωρησία μπορεί και φτάνει στο τέλος της.

Παρά αυτές τις σκληρές επιτυχίες, οι Αλβανοί πολίτες συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος. Η Αλβανία αποτελεί βασικό δρόμο για τη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων προς τη Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες αναφέρονται στην έκθεση που State Department και σε άλλες υπηρεσίες του συντάσσονται σε ετήσια βάση.»

Στη συνέχεια η Kim αναφερόμενη σε συγκεκριμένα στοιχεία ανέφερε.

«Σύμφωνα με το UNODC υπολογίζεται ότι 60-65 τόνοι ηρωίνης διακινούνται λαθραία σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αλβανία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό δείχνει ότι η εμπορία μπορεί και μπορεί να συμβεί μόνο με τη βοήθεια των κρατικών φορέων. Διεφθαρμένη αστυνομία, συνοριακοί πράκτορες και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι».

Η εμπορία ανθρώπων έχει επίσης αυξηθεί. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Αλβανία αυξήθηκε από λιγότερο από 2 χιλιάδες το 2013, σε σχεδόν 12 χιλιάδες το 2020. Χιλιάδες άλλοι περνούν από την Αλβανία στην ΕΕ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες βασίζονται στο οργανωμένο δίκτυο διακινητών για να περάσουν τα σύνορα. Και πάλι η διαφθορά παίζει ρόλο σε όλα αυτά. Και με την αύξηση της εμπορίας ανθρώπων, υπάρχει ο κίνδυνος οι βίαιοι εξτρεμιστές και άλλοι εγκληματίες να χρησιμοποιήσουν την εισροή μεταναστών προς όφελός τους.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος της Αλβανίας συνεχίζουν να ξεπλένουν έσοδα εδώ και να συμβάλλουν στη διαφθορά στη χώρα. Το βίαιο έγκλημα εδώ συνδέεται συχνά με το οργανωμένο έγκλημα και δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι έχουν υποστεί εκφοβισμό.

Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι πώς το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να βελτιώσει τον αγώνα του για να κάνει την Αλβανία ένα καλύτερο μέρος για όλους. Αυτό σημαίνει την παραγωγή των προτεραιοτήτων ενός υγιούς σχεδίου. Σημαίνει αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας

Έχω δει τι μπορούν να κάνουν οι ηγέτες της Αλβανίας όταν μοιράζονται τη σκέψη να κάνουν κάτι. Υπάρχουν πρακτικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση μιας ανεξάρτητης αστυνομικής δύναμης χωρίς διαφθορά και η δημιουργία κατάλληλου εποπτικού οργάνου της αστυνομίας. Ενισχύστε την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα. Η καταδίωξη παράνομων κεφαλαίων που διαρρέουν το αλβανικό σύστημα και το ξέπλυμα χρήματος που το καθιστούν δυνατό. Κατασχέστε τα εγκληματικά περιουσιακά στοιχείων που ήδη το κάνει η SPAK.

Επενδύοντας στην ασφάλεια των συνόρων και στις υποδομές, για να κλείσουμε όλα τα κενά στην παράνομη εμπορία εμπορευμάτων και στη διακίνηση ανθρώπων.

Όπως είδατε Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και εμένα η ίδια βρέθηκα στα σύνορα με την Ελλάδα για να εγκαταστήσω περισσότερα μέτρα και εξοπλισμό για να καλύψω αυτά τα κενά για παράδειγμα. Καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας όπως κάνουμε σήμερα μεταξύ της Αλβανίας και των διεθνών χορηγών.

Ας βελτιώσουμε το σύστημα και ας εργαστούμε μαζί για να θέσουμε τα θεμέλια ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού. Υπάρχει ακόμη και μια δυναμική από την πλευρά μας και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ενισχύοντας τη συνεργασία μας ως δωρητές και ως φίλοι και εταίροι», κατέληξε η Αμερικανίδα πρέσβης στην ομιλία της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου