Η ΕΕ χορηγεί 90 εκατ. ευρώ στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία της

Η ΕΕ χορηγεί 90 εκατ. ευρώ στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία της

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Oliver Varhelyi δήλωσε σήμερα ότι έχουν εκταμιευθεί 90 εκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής οικονομικής βοήθειας για την Αλβανία.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, ο Varhelyi γράφει ότι η συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια αποτελεί μέρος του προγράμματος οικονομικής στήριξης 180 εκατομμυρίων ευρώ για την Αλβανία και στοχεύει στον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

«Σημαντικά νέα για την Αλβανία! Η ΕΕ εκταμίευσε σήμερα 90 εκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής βοήθειας, τη δεύτερη και τελευταία δόση των 180 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος στήριξης για την Αλβανία, προκειμένου να συμβάλει στον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19», γράφει ο Επίτροπος Varhelyi.

Αναλυτικά περί του πακέτου της οικονομικής ενίσχυσης στην Αλβανία:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της ΕΕ, εκταμίευσε σήμερα 90 εκατομμύρια ευρώ σε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια (MFA) στην Αλβανία. Αυτή η εκταμίευση είναι η δεύτερη και τελευταία δόση ενός προγράμματος στήριξης 180 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αλβανία, το οποίο αποτελεί μέρος του πακέτου ΜΧΣ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δέκα εταίρους της διεύρυνσης και της γειτονιάς, με στόχο να τους βοηθήσει να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Το πρόγραμμα είναι μια συγκεκριμένη απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ με τους εταίρους της για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Ο Paolo Gentiloni , Επίτροπος για την Οικονομία, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω αυτά τα κεφάλαια να ρέουν στην Αλβανία σήμερα. Αυτή η εκταμίευση είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον αλβανικό λαό, αλλά και της δέσμευσης της Αλβανίας να υλοποιήσει το σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η πρώτη εκταμίευση 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Αλβανία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ΜΧΣ πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Η Αλβανία εκπλήρωσε τους όρους πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ για την αποδέσμευση αυτής της δεύτερης και τελικής εκταμίευσης 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΧΣ για τον COVID-19. Αυτά περιλάμβαναν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Επιπλέον, η Αλβανία εξακολουθεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΜΧΣ όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου.

Με τη σημερινή εκταμίευση, η ΕΕ ολοκλήρωσε οκτώ από τα δέκα προγράμματα ΜΧΣ στο πακέτο ΜΧΣ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον COVID-19 και εκταμίευσε τις πρώτες δόσεις σε όλους τους εταίρους.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους της ΜΧΣ για την έγκαιρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων προγραμμάτων πολιτικής. 

Η απόβαση του Σπυρομήλιου στα Σπήλια της Χιμάρας κ...
Το δεύτερο ψήφισμα του ΕΚ για την καταπάτηση των δ...
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Δευτέρα 06/12/21, 05:45

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη