Η «τραυματισμένη» πορεία των «Ανοιχτών Βαλκανίων» και η αμερικανική υποστήριξη

Η «τραυματισμένη» πορεία των «Ανοιχτών Βαλκανίων» και η αμερικανική υποστήριξη

Σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και αύριο Πέμπτη 4, θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας σχετικά με την περιφερειακή πρωτοβουλία με την γνωστή ονομασία «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Λόγω της παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ από τη θέση του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, την θέση του στις προγραμματισμένες συναντήσεις θα πάρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Στην επόμενη συνάντηση για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» τα κόμματα, ήδη χωρίς τον Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω βήματα που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και εμπορευμάτων μεταξύ των χωρών.

Επίσης οι τρεις χώρες καλούν και τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο η εν λόγω πρωτοβουλία έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνία-Ερζεγοβίνης, που να αρνούνται να συμμετάσχουν.

Εκείνο όμως που ακόμη παραμένει άγνωστο, είναι κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία, ή τουλάχιστον κατά πόσο θα ισχύουν τα ήδη συμφωνηθέντα μετά την απομάκρυνση του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Θυμίζουμε την προχθεσινή ανάρτηση του Σέρβου πρόεδρου, ο οποίος και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναβολής των συζητήσεων και προσθέτουμε τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ανέφερε πως με την απομάκρυνση Ζάεφ, απέτυχαν και τα «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Σε αντίθεση με τις παραπάνω διαφωνίες οι ΗΠΑ φαίνεται να υποστηρίζουν δυναμικά την συμφωνία, με την Αμερικανίδα Πρέσβη στα Τίρανα, Yuri Kim να δηλώνει χθες ότι «η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει ισχυρή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του 2021», ενώ πρόσθεσε πως στην πρωτοβουλία των τριών χωρών θα πρέπει να ενταχθούν και οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου