Η Μέρκελ καλεί τις χώρες των Δ. Βαλκανίων να συμμετέχουν στα «Ανοιχτά Βαλκάνια»

Η Μέρκελ καλεί τις χώρες των Δ. Βαλκανίων να συμμετέχουν στα «Ανοιχτά Βαλκάνια»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», χαρακτηρίζοντάς την ως μια συνεργασία που ενισχύει τη διαδικασία του Βερολίνου που ξεκίνησε από αυτήν.

«Αγαπητέ Έντι Ράμα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω στο ρόλο του Πρωθυπουργού που στο πρώτο μέρος της ημέρας μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε μια διμερή συνάντηση. Οι σχέσεις με την Αλβανία είναι πολύ καλές, μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Θέλω να συγχαρώ την Αλβανία για τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια να ανασυγκροτήσει το δικαστικό της σύστημα» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλβανό Πρωθυπουργό.

«Στο πλαίσιο του γεύματος με όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων, είχα τη χαρά ότι για την ιδέα του 2014, η συνεργασία αποδείχθηκε ισχυρή» συνέχισε η Μέρκελ.

«Πολλά έχουν αλλάξει μεταξύ χωρών και λαών. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων συναντώνται τακτικά και κανονικά μεταξύ τους, κάτι που δεν συνέβαινε. Όλη η συνεργασία σε ορισμένες διαστάσεις εδραιώνεται. Μιλήσαμε για έργα υποδομής. Μιλήσαμε για την έναρξη των εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο ειρήνης. Ένα άλλο θέμα ήταν ότι τη στιγμή που οι χώρες αυτής της περιοχής θα ενταχθούν στην ΕΕ, θα έχουν επίσης τις υποχρεώσεις για το κλίμα, τις συνθήκες που έπρεπε να αλλάξουν στην περιοχή.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία. Υποστηρίζω το σχέδιο περιφερειακής κοινής αγοράς, 4 συμφωνιών. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, σήμερα έχουμε συμφωνήσει ότι όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαδικασία του Βερολίνου. "Αυτή η διαδικασία δεν αντικαθιστά την ένταξη στην ΕΕ" κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου