Ανένδοτη παραμένει η Βουλγαρία στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων εάν δεν επιλυθούν οι ιστορικές τους διαφορές

Ανένδοτη παραμένει η Βουλγαρία στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων εάν δεν επιλυθούν οι ιστορικές τους διαφορές

Η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται μόνο από τη δέσμευση και τα αποτελέσματα του διαλόγου με τη Βουλγαρία. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Rumen Radev πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να επικεντρωθώ στο θέμα της ημερήσιας διάταξης που περίμεναν όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ηγέτες και το οποίο καταφέραμε να καταργήσουμε την τελευταία στιγμή από το σημερινό πρόγραμμα. Υπάρχουν λόγοι και ιστορία γι' αυτό. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η Βουλγαρία έχει υποβληθεί σε μια απίστευτη πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους, δηλαδή το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο που προχώρησε στην δημοσίευση της πραπάνω είδησης, αναφέρει ακόμη πως υπενθύμισε ότι το τελευταίο συμβούλιο του Μαΐου, βρήκε τη Βουλγαρία σε απομόνωση, δακτυλοδεικτούμενη και κατηγορούμενη ότι μπλοκάρει τις συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να καλύψει τα χρόνια κατά τα οποία οι εταίροι μας δεν ήταν ποτέ σε θέση να ακούσουν μια σημαντική λογική βουλγαρική θέση σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Radev.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες προσωπικές συναντήσεις και συνομιλίες με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς, τους επιτρόπους της ΕΕ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι κατάλαβαν ότι οι κατηγορίες εναντίον της Βουλγαρίας είναι αβάσιμες. Ότι έχουμε μια σαφή θέση να βρούμε διέξοδο από αυτό το πρόβλημα και ότι διατηρούμε αξιόπιστες εγγυήσεις, σε βιώσιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις. Είναι καιρός να βγείτε από την οικογενειακή διπλωματία μπροστά από τις κάμερες και να επικεντρωθείτε σε ρεαλιστικές λύσεις», δήλωσε ο Radev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για ενάμιση μήνα η Βουλγαρία απέδειξε, παρά την πίεση που μας ασκήθηκε, ότι είναι υπεύθυνο μέλος της ΕΕ και δεν θα επιτρέψει την εισαγωγή νέων προβλημάτων στην Ένωση.

«Ας μην είμαστε αφελείς. Τώρα καταφέραμε όχι μόνο να αναβάλουμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά και να απορρίψουμε την πίεση να συνδέσουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σε ένα χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες, αλλά για τώρα. Η πίεση θα συνεχιστεί. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί στον εποικοδομητικό διάλογο και όχι μόνο – ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τον διάλογο και να οδηγήσουμε στο ξεπάγωμα του στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Radev και τόνισε: «Δεν θα αφήσουμε τα χέρια μας μπερδεμένα με τα λόμπι, με μέσα ενημέρωσης και πολιτική πίεση».

Ο αρχηγός του κράτους επιμένει ότι η Σόφια συμμορφώνεται με τα κριτήρια ένταξης στην Κοπεγχάγη και δεν μπορεί να αγνοήσει τις διακρίσεις των πολιτών στην Βόρεια Μακεδονία, μόνο και μόνο επειδή αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι, κάτι που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

«Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε «ναι» προτού να δούμε βιώσιμους μηχανισμούς για την εξάλειψη της παραμόρφωσης της ιστορίας και τη σκόπιμη στάση απέναντι στη Βουλγαρία – από βιβλία, μουσεία, μνημεία στα μέσα ενημέρωσης και την κρατική πολιτική. «Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» έως ότου είμαστε πεπεισμένοι ότι ο γείτονάς μας δεν θα οικοδομήσει την ταυτότητά του κλέβοντας τη βουλγαρική ιστορία», δήλωσε ο Radev.

Είπε ότι η Βουλγαρία παραμένει ανοιχτή σε ταχείες, αποτελεσματικές διμερείς συνομιλίες προς το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών.

«Αλλά είναι καιρός όλοι να καταλάβουν ότι η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής για την πλησιέστερη χώρα μας εξαρτάται μόνο από τη δέσμευση και τα αποτελέσματα του διαλόγου με τη Βουλγαρία», δήλωσε κατηγορηματικά ο Radev.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου